Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που διεξήχθη σήμερα Παρασκευή με αντικείμενο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Λευκορωσία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, «όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράσθηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρος σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία . Ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή», ανέφερε.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία. Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή.
Λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη, σε tweet του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζεται εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γίνεται παράλληλα έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.
Αλληλεγγύη στη Λευκορωσία
Επιπλέον οι 27 εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη με το λαό της Λευκορωσίας και την καταδίκη εκλογικών παρατυπιών, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. «Το Μινσκ πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να λάβει μέτρα για την εξάλειψη των εντάσεων», αναφέρει και δηλώνει ότι «στοχοθετημένες κυρώσεις είναι υπό εξέταση».
Σε σχέση με το Λίβανο, αναφέρει ότι «οι πολιτικοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να ξεκινήσουν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Πέραν από την ανθρωπιστική βοήθεια, η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει την οικονομική και χρηματοοικονομική ανάκαμψη της χώρας», σημειώνει.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα σημειώνει ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εφαρμογή ελάχιστων προτύπων για τη διεξαγωγή αξιόπιστων κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί τον επόμενο Δεκέμβριο. Η Διεθνής Ομάδα Επαφών πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου».