«Σιγή ιχθύος» τηρείται τόσο από τα στελέχη της νέας κυβέρνησης όσο και από αυτά της απερχόμενης για την έκθεση σοκ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2012 και αφήνει σαφείς υπόνοιες σκανδάλου γύρω από την εταιρία τηλεπικοινωνιών «Magyar Telekom».

Στην έκθεσή του ο Οργανισμός αναφέρει ότι η Αθήνα έμεινε απαθής και δεν προέβη σε κάποια κίνηση προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση της δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ εκ μέρους της Magyar Telekom από «γνωστό», όπως αναφέρεται, Έλληνα επιχειρηματία.

Ενώ όλοι θα περίμεναν ότι μετά από τέτοιες αποκαλύψεις θα υπάρξει έντονη κινητικότητα από μεριάς κυβερνώντων προκειμένου να φωτιστούν οι σκιές σκανδάλου που καλύπτουν την υπόθεση, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, γεγονός που αφήνει εντυπώσεις ότι ακολουθήθηκε η γνωστή «ομερτά».

Οι μεσάζοντες

Στόχος της μίζας ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στους αξιωματούχους των Σκοπίων από τρεις Έλληνες (ένας εκ των οποίων γνωστός επιχειρηματίας) ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, να κρατηθεί «κλειστή» η αγορά τηλεπικοινωνιών της γειτονικής χώρας προκειμένου η Magyar Telekom (θυγατρική της Deutsche Telekom), να διατηρήσει το μονοπώλιο.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται όταν διαπιστώθηκε ότι το όνομα του επιχειρηματία που είχε μεσολαβήσει για τις «πληρωμές» δεν εμφανιζόταν στα βιβλία της ουγγρικής εταιρίας που ελέγχει τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών των Σκοπίων.

Γνώριζαν αλλά σιωπούσαν

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες πράξεις η Ελλάδα δεν «μπήκε στον κόπο» να διενεργήσει την παραμικρή έρευνα.

Οι επιθεωρητές του ΟΟΣΑ που εξέτασαν τη συμμόρφωση της χώρας μας με τη διεθνή σύμβαση που έχει υπογράψει για την καταπολέμηση της πρακτικής δωροδοκιών από Έλληνες επιχειρηματίες και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, διαπίστωσαν ότι η υπόθεση έμεινε «στο συρτάρι».


(Εδάφιο από την έκθεση του ΟΟΣΑ)

Πρόκειται για σύμβαση η οποία προβλέπει πως οι τοπικές Αρχές πρέπει να αξιολογούν αξιόπιστες καταγγελίες για δωροδοκία ξένων υπηκόων.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ «έδειξε» ότι ελληνικές Αρχές, αν και γνώριζαν για την υπόθεση δεν διεξήγαγαν καμία εσωτερική έρευνα και δεν διασαφήνισαν τον ρόλο των τριών ελλήνων μεσαζόντων.

Οι ελεγκτές των αμερικανικών αρχών εποπτείας της κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι η εταιρία τηλεπικοινωνιών προσέγγισε το 2005 την κυβέρνηση των Σκοπίων και κατέβαλε, μέσω τριών Ελλήνων (ένας εκ των οποίων γνωστός επιχειρηματίας), μίζες με σκοπό να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κρατούσε «κλειστή» την αγορά τηλεπικοινωνιών.

Μετά τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές, οι οποίες διενήργησαν την Άνοιξη του 2011 έρευνες στα γραφεία και στα σπίτια ανθρώπων που φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση, χωρίς όμως να ανοίξουν διαδικασία έρευνας στην Ελλάδα.


(Αμερικανικό έγγραφο)

«Συμμορφωθείτε»

Ο οργανισμός πάντως, μέσω της έκθεσής του, συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να «παίρνει πιο σοβαρά» τις υποθέσεις διαφθοράς και να προβαίνει σε διεξαγωγή ερευνών και δικαστικών διώξεων όταν πέφτουν «στο τραπέζι» υποθέσεις που αφήνουν «οσμές σκανδάλου» ενώ προειδοποιεί πως θα εξετάσει περαιτέρω την εξέλιξη της υπόθεσης της Magyar Telekom στην επόμενη φάση αξιολόγησης της χώρας και θα ανακοινώσει τα σχετικά ευρήματα εντός του 2013.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση πατήστε εδώ

Επιμέλεια: Φίλιπος Καραμέτος – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος