Συνολικά 21 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι μέλη της επιτροπής Οικονομικών, κατέθεσαν γραπτό αίτημα στην πρόεδρο κ. Παπανδρέου, με το οποίο ζητούν να κληθούν και να τους ενημερώσουν, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ράντερμαχερ, σχετικά με το έλλειμμα του 2009.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου, τόνισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι οι καταγγελίες ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ακριβή και περιείχαν υπερεκτιμήσεις του χρέους και του ελλείμματος της χώρας δεν παντελώς αβάσιμες.
«Η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Eurostat, με την οποία είχαμε πλήρη και στενή συνεργασία. Ακριβώς επειδή τους εφαρμόσαμε δεν υπήρξαν επιφυλάξεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρήθηκε στη θέση του, επέμεινε πολλές φορές ότι «η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην άριστη συνεργασία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όχι μόνο με την Eurostat, αλλά και με τους υπόλοιπους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε από 13,6 % στο 15,4%, λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου που είχαν μεν συνταξιοδοτηθεί. «Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα swaps», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι η αύξηση του κατά 5,3 δισ. ευρώ οφείλεται στο swaps της «Goldman Sachs» του 2001, το οποίο είχε αναθεωρηθεί δύο φορές. «Όλη η διαδικασία δεν έγινε επί τροχάδην. Αντίθετα ήταν λεπτομερειακή, διεξοδική διήρκησε πέντε μήνες και ήταν κάτω υπό τη στενή συνεργασία της Eurostat», τόνισε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής.

Αντιδράσεις κομμάτων- βουλευτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Τραγάκης, χαρακτήρισαν «μη πειστικές» τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και έκαναν λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «συμπαιγνία ΕΛΣΤΑΤ και Γιούροστατ», καθώς και για ένα «σάπιο ανήθικο σύστημα που μαγειρεύει στοιχεία για να περνά ο “οδοστρωτήρας” της πολιτικής τους».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης επέμεινε να ζητά εξηγήσεις γιατί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε μόνος του και όχι συλλογικά στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που καυτηρίασε έντονα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αρκετοί βουλευτές ακόμα και της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Κώστας Γείτονας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσαν τον κ. Γεωργίου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, που είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει συλλογικά η ανεξάρτητη αρχή και να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών η παύση από τα καθήκοντα τους.

«Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι προϊστάμενοι είναι αρμόδιοι. Ο νόμος πρότυπο της στατιστικής στην ΕΕ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί -λυπάμαι που το λέω- το πρόβλημα με τα “greek statistics”. Έχουμε τα στοιχεία που είναι αναγνωρισμένα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, πλην των μελών του Διοικητικού συμβουλίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου.

Τόνισε ακόμα ότι ενημέρωσε έγκαιρα για τα προβλήματα που προέκυψαν στην ΕΛΣΤΑΤ τόσο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον σημερινό υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα, όπως είπε, από την έρευνα που έγινε από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην οποία είχε προσφύγει, του αναφέρθηκε ότι ο δράστης που υπέκλεπτε τα email του, είχε μπει στο γραφείο του πριν καν μετακομίσει στην Ελλάδα ενώ «το επισκεπτόταν περισσότερο και από τον ίδιο».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης