Πυρετός διεργασιών επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μαξίμου για την επιλογή των προσώπων που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση.
«Καραμπόλες» και αρνήσεις για ανάληψη χαρτοφυλακίων καθυστερούν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η οποίο αρχικά τοποθετούνταν για το απόγευμα και, πλέον, έχει μετατεθεί για το βράδυ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και συνομιλεί τηλεφωνικά με πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης και για τη θέση αυτή ακούγονται τα ονόματα του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση ή του Θοδωρή Δρίτσα. Άγνωστο επί του παρόντος παραμένει το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Εσωτερικών αν επιλεγεί για την προεδρία της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.
Οι πληροφορίες «θέλουν» τη θέση αυτή να καταλαμβάνει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτης. Γεγονός πάντως είναι ότι οι δύο υπουργοί Επικρατείας, Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης παραμένουν στις θέσεις τους όπως και ο Ν. Κοτζιάς στο υπ. Εξωτερικών αλλά και ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας.
Πολύ πιθανό θεωρείται να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ο Γ. Κατρούγκαλος. Αβέβαιη από την άλλη πλευρά θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες η παραμονή του Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας – ίσως αντικατασταθεί από τον Χρ. Ξανθό, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα παραμείνει ούτε ο Γ. Πανούσης επικεφαλής στο Προστασίας του Πολίτη.
Για τη θέση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να επιλέγει πρόσωπο προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Θ. Φωτίου φαίνεται να παραμένει στο Εργασίας ενώ κερδίζει «πόντους» η παραμονή του Γ. Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος – αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος θα προτιμούσε να μετακινηθεί αλλού – ενώ στις θέσεις τους στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως παραμένουν οι Δ. Μάρδας και Τρ. Αλεξιάδης. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η παραμονή του Γ. Σταθάκη στην ίδια θέση.
Επί του παρόντος, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα χειριστεί το Ασφαλιστικό ενώ έντονες είναι οι διεργασίες στο πρωθυπουργικό γραφείο για το ενδεχόμενο να «σπάσουν» ορισμένα υπουργεία. Οι σκέψεις που εξετάζονται χωρίς τίποτα να είναι βέβαιο, είναι να διαχωριστεί το Ναυτιλίας από το Οικονομίας, να αυτονομηθούν από το Παιδείας τα Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως επίσης και να αποκοπεί το Υποδομών από το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Έντονα επίσης συζητείται το ενδεχόμενο να συσταθεί ένα καινούργιο υπουργείο, ίσως με επικεφαλής τον Γ. Χουλιαράκη, που θα έχει αρμοδιότητα τις σχέσεις με την τρόικα και την εφαρμογή του Μνημονίου.