Για επωφελείς συνεργασίες καθώς και για μεγάλο δίαυλο επικοινωνίας με τη «Βόρεια Μακεδονία», που ανοίγουν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην ΕΡΑ-1.
Ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στην αποστολή που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη γειτονική χώρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ένας μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες» συμπληρώνοντας πως «οι εμπορικές σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με τη γείτονα χώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν περίμεναν καμία Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι σε ένα περίπου μήνα θα βρεθεί στη χώρα μας ο ομόλογός του, καθώς προγραμματίζεται και «ένα φόρουμ του αγροτοδιατροφικού τομέα, με επιχειρήσεις ελληνικές και επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία».
Επεσήμανε ότι «στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από την ελληνική πλευρά, η ονομασία θα γίνεται απόλυτα αποδεκτή» προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η ΠΓΕ, δηλαδή, «Μακεδονικός Οίνος» και το τσίπουρο και το ούζο και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αναγνωρίζονται αυτόματα από τη χώρα και ισχύει ο σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε.».
Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε πως για τα εμπορικά σήματα που κατά το παρελθόν είχαν τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, προτάθηκε από την ελληνική πλευρά να αναγράφεται η συνταγματική ονομασία, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» εμφανώς και ευανάγνωστα πάνω στη συσκευασία, στα προωθητικά φυλλάδια, παντού.
Στη χώρα μας τα νέα προϊόντα θα χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται στη συμφωνία ο τρόπος επίλυσης αυτής της διαφοράς. «Η επιχειρηματική κοινότητα, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, οι φορείς, με τη μορφή ενός συμβουλίου ειδικών θα επιλύσει αυτές τις διαφορές» είπε σχετικά ο Έλληνας υπουργός.