Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμμετοχή των χρηστών ψηφοφόρων (και) σε αυτή την ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία που διεξήγαγε η «zougla.gr». Ψήφισαν 10.100 πολίτες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, δηλαδή μετά τη λήψη των οικονομικών μέτρων, κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων της Πέμπτης 11 Μαρτίου.

Ο πολίτης, δηλαδή, ψήφισε έχοντας πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Με μια ουσιαστική και πολιτικά αναμενόμενη πτώση της επιρροής του, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5,9 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει αντίστοιχη πτώση επιρροής στο εκλογικό σώμα, χωρίς να καρπώνεται οφέλη από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ εξαργυρώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, με το πρώτο να φτάνει τις 10,3 ποσοστιαίες μονάδες, διπλασιάζοντας την επίδοσή του εν συγκρίσει με προηγούμενη ανοιχτή ψηφοφορία από τη «zougla.gr», τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ο Περισσός σαφώς κερδίζει έδαφος αυτή την εποχή, μετά και τη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών μέτρων, κεφαλαιοποιώντας τη λαϊκή αντίδραση.

Σημαντικά οφέλη από την κυριαρχούσα συγκυρία αποκομίζει και το κόμμα του ΛΑΟΣ, το οποίο επιχειρεί να επιδείξει το λαϊκό του προφίλ, συμπαραστεκόμενο στην κυβέρνηση και υπερψηφίζοντας τα οικονομικά μέτρα. Παρά, λοιπόν, αυτή την κυρίαρχη αντίφασή του, ο ΛΑΟΣ διπλασιά­ζει κι αυτός την επιρροή του συγκριτικά με τον προηγούμενο Δεκέμβριο και φτάνει το 6,9% στην πρόθεση ψήφου. Στα ίδια ποσοστά, γύρω στο 3%, με μια πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του 0,3%, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει με τη σειρά του την κοινωνική οργή για τα μέτρα.

Αυτή είναι γενικά η πολιτική εικόνα, η οποία εξειδικεύεται περισσότερο με τις απαντήσεις σε ερωτήματα για το πώς αξιολογούνται η πορεία του κυβερνητικού έργου αλλά και το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί τα πράγματα χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης. Μόνο το 40,5% κρίνει ως θετική ή μάλλον θετική την πορεία της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 30,6% των συμμετεχόντων ψηφοφόρων στην ανοιχτή ψηφοφορία θεωρεί πως είναι θετική ή μάλλον θετική η πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και τελούν εν αναμονή, την ώρα που η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί, προς το παρόν, να αλλάξει το κλίμα και να συσπειρώσει ακόμη και τους ψηφοφόρους της. Εντύπωση προκαλεί, βέβαια, το ποσοστό καχυποψίας προς την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, με τους πολίτες να αρνούνται κατηγορηματικά να του δώσουν λευκή επιταγή για τη διαχείριση των προβλημάτων.

Υπεροχή Γιώργου

Η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του καταλληλότερου ως πρωθυπουργού, όπου ο κ. Παπανδρέου σαφώς προηγείται του κ. Αντώνη Σαμαρά, με διπλάσιο περίπου ποσοστό (31,6% έναντι 17,2%).

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η πλήρης απόρριψη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία λαμβάνει ποσοστό μόλις 3%, ενώ οι πολίτες έχουν απαξιώσει πλήρως τον κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, από καταλληλότερος επί μία εξαετία, αξιολογείται σήμερα με ένα μονοψήφιο ποσοστό της τάξεως του 6%.
Ελάχιστη επιρροή για το αξίωμα του πρωθυπουργού διατηρεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με ένα ισχνό 4,2%. Τις περισσότερες ψήφους, βεβαίως, συγκεντρώνει και πάλι η επιλογή «κανένας» ή «άλλος», που αναρριχάται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 37%. Οι ψηφοφόροι χρήστες του Διαδικτύου που συμμετείχαν σε αυτή την ανοιχτή ψηφοφορία κλήθηκαν να τοποθετηθούν συνολικά αλλά και κατά περίπτωση επί των οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Είναι προφανές από τα αποτελέσματα πως οι πολίτες σε αυτή την πρώτη φάση είτε τελούν υπό μερική σύγχυση είτε, αντιθέτως, προκρίνουν τη λήψη περισσότερο δίκαιων μέτρων, με καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ εχόντων-κατεχόντων και μισθωτών. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στο ερώτημα για το πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα η απάντηση είναι αρνητική με το ισοπεδωτικό ποσοστό 69,6%, στο ερώτημα αν τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία το 54,4% απαντά πως ναι! Την ίδια στιγμή που ο πολίτης αντιλαμβάνεται θεωρητικά την ανάγκη λήψης των μέτρων, αντιδρά, όταν τα μέτρα τον αγγίζουν προσωπικά. Είναι προφανές, άλλωστε, πως οι πολίτες αναμένουν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και τις ανακοινώσεις περί αναπτυξιακών μέτρων, για να τοποθετηθούν τελεσίδικα.

Οι πολίτες αντιδρούν αρνητικά σε όλα τα μέτρα, εκτός από εκείνο που αφορά στην αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά.

Η αρνητική τοποθέτηση αφορά και στην αύξηση στον φόρο καυσίμων και τον ΦΠΑ και βεβαίως στην περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών.

«ΦΡΑΞΙΕΣ» ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αξίζει προσοχής η στάση εκείνων των ψηφοφόρων, που ανήκουν στην ευρύτερη Aριστερά, έναντι των οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Επί παραδείγματι, το 23% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 13,8% εκείνων του ΚΚΕ αποδέχονται τα μέτρα της κυβέρνησης. Πρόκειται για εύρημα. Επίσης, το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 30,3% εκείνων του ΚΚΕ θεωρούν πως τα μέτρα ήταν αναγκαία. Εκτιμάται πως ο συνδυασμός αυτών των τοποθε­τήσεων αγγίζει το ακραίο επιχείρημα του πρωθυπουργού περί εργαζομένου τινός που έσπευσε να του αποδώσει ένα μισθό για την πατρίδα και έκτοτε αναζητείται από επιφανείς ψυχιάτρους ως σοβαρή κλινική υπόθεση. Πέραν τούτου, μάλλον, οι ηγεσίες του Περισσού και της Κουμουνδούρου θα έπρεπε να εντρυφήσουν επί της αξονικής τομογραφίας της δεξαμενής των ψηφοφόρων τους και να αναλογιστούν το τι συμβαίνει και το πώς η κυβέρνηση διαθέτει τέτοιο περιθώριο ανοχής.

Απέναντι στην Ευρώπη

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση των πολιτών έναντι των εταίρων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα του Έλληνα πολίτη έναντι των Ευρωπαίων, μετά και τα όσα συνέβησαν και γράφτηκαν στο διεθνή Τύπο, είναι σαφής. Το 72,6% των χρηστών ψηφοφόρων απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, ο πολίτης, αντιλαμβανόμενος τη διεθνή συγκυρία και τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και την έννοια της σταθερότητας, τάσσεται με ένα καταλυτικό ποσοστό της τάξεως του 75,8% κατά της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και κατά της εγκατάλειψης του ευρώ. Παράλληλα, το 53,6%, με έκδηλη ωριμότητα και ψυχραιμία, πιστεύει πως δεν απειλείται η εθνική κυριαρχία της χώρας, αντιθέτως με ορισμένες υστερικές κραυγές περί του αντιθέτου, οι οποίες λειτουργούν και ως άλλοθι.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Τι σκέπτονται οι πολίτες για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας και πώς εκλαμβάνουν την στάση των Ευρωπαίων εταίρων;