Σε απόσυρση της τροπολογίας για τα σκάφη αναψυχής, προέβη στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει υπολογισμός των αποδόσεών της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – κατά τον Κανονισμό της Βουλής – και θα επανακατατεθεί στο μέλλον. Προηγουμένως ωστόσο, είχε συναντήσει την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σημειώνεται επίσης, πως τα master plans των λιμένων της χώρας που περιλαμβάνονταν στη ρύθμιση, εξακολουθούν να ισχύουν ως νομοθετική πρόταση και δεν αποσύρονται.
Ο φόρος για τα σκάφη αναψυχής, είχε θεσπιστεί πέρσι προκειμένου να μην ξεφεύγουν από την φορολόγηση, σκάφη αναψυχής που δηλώνονταν ως επαγγελματικά.
Στις διευκρινίσεις του, ο κος Μουσουρούλης τόνισε πως ο ισχύων φόρος δεν είχε καν πλησιάσει την αναμενόμενη απόδοση, αποφέροντας λίγες μόνον χιλιάδες ευρώ – όπως άλλωστε και οι προηγούμενοι.
«Η απόδοση των προηγούμενων φορολογικών ρυθμίσεων, ήταν μηδαμινή. Όσοι σκέφτηκαν την φορολογία αυτή, απέτυχαν παταγωδώς. Έφυγαν τα σκάφη απ’ τη χώρα και πήγαν στην Τουρκία, στο Μαυροβούνιο, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κος Μουσουρούλης και συνέχισε: «Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της χώρας. Εμείς επιμένουμε πως η ρύθμιση είναι σωστή. Αναλαμβάνουν άραγε οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης την ευθύνη – δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος λήγει αυτές τις μέρες και οι ιδιοκτήτες των σκαφών παίρνουν απόφαση πού θα ξεχειμωνιάσουν; Αντίστοιχες αποσύρσεις φόρων έκανε η Ισπανία και το Γιβραλτάρ με τεράστια επιτυχία. Εμείς θεωρούμε πως ένα ενιαίο τέλος πλου και παραμονής, είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε κι άλλες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
«Είναι προφανές ότι έχουμε μία ακόμη άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, κάτω απ’ την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και την πίεση της προχειρότητας, της ανεδαφικότητας και του αλαλούμ που επικρατεί εντός της κυβέρνησης και των δημοσίων υπηρεσιών» απάντησε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Π. Λαφαζάνης.
«Είπατε πως υπήρχε ένας φόρος πολυτελείας απ’ τον οποίον μαζεύατε ψυχία. Δεν μας είπατε γιατί δεν εισπραττόταν ο φόρος. Και πώς είναι δυνατόν να μην φεύγουν τα σκάφη αναψυχής, όταν θα εισπράττετε περισσότερα δια του τέλους;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.
Eπιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Διαβάστε επίσης:
Αντιπαράθεση στη Βουλή για το τέλος πλεύσης σκαφών αναψυχής