Πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα περιλαμβάνει η επιστολή απάντησης του πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόσκληση θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε μια πολύ γόνιμη και χρήσιμη συνάντηση, έτσι ώστε «να συμπεριληφθούν περαιτέρω σκέψεις σε αυτήν την επιστολή» προς τον κ. Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου αποφάσισαν να δημιουργηθεί άμεσα μία ομάδα Ειδικών Νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την κυπριακή κυβέρνηση σε ό,τι χρειαστεί.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε δημόσια τον Πρόεδρο Χριστόφια πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τον κυπριακό ελληνισμό με κάθε δυνατό τρόπο, με στόχο μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μια λύση στη βάση των αποφάσεων, των αρχών και των αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην ΕΕ. Μια λύση που θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και εισβολής από την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς όχι μόνο αρνητικές αλλά ακόμα και οπισθοδρομικές, σημειώνοντας ότι, για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, η βάση πρέπει να είναι μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο κ. Παπανδρέου έχει αποδεχθεί πρόσκληση να μεταβεί στην Κύπρο για συνάντηση με την ηγεσία και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για μια συνεκτίμηση της πορείας του κυπριακού προβλήματος.

«Πιστεύω πως είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και από πλευράς Τουρκίας, να αποδεσμεύσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση εκείνης της λύσης, που θα μετατρέψει την περιοχή μας από περιοχή εντάσεων σε περιοχή – υπόδειγμα συνεργασίας και ειρήνης για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε για λύση είναι στρατηγικός στόχος, επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι οι περαιτέρω κινήσεις που θα συζητηθούν και στην Κύπρο δεν αλλοιώνουν τον στόχο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ, εννοώντας όχι μόνο την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Με τις εκτιμήσεις Παπανδρέου συμφώνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, και πρόσθεσε ότι έχουν παγώσει τα έξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης ΕΕ-Τουρκίας και αυτό σημαίνει ότι το συμπέρασμα πως η Τουρκία βγήκε αλώβητη από το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι λανθασμένο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και θερμές ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη, τη συνεχή επαφή και την αγαστή συνεργασία.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για «κοινή αντίληψη και πλήρη ταύτιση απόψεων» και πρόσθεσε ότι η εντολή που δόθηκε για τη συγκρότηση της Ομάδας Νομικών «στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και συντονισμού στον διεθνή χώρο».

Σε ερώτημα για την αδιάλλακτη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις συνομιλίες, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε:

«Ο κ. Ταλάτ έχει ανάγκη από θετικές εξελίξεις, γιατί θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα και μάλιστα είπε πως διαπιστώνει μια αντίφαση:

«Ενώ θέλει να υπάρξει πρόοδος, από την άλλη οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν στην Άγκυρα είναι αρνητικές και απαράδεκτες».

Ο Κύπριος Πρόεδρος πάντως δεν θέλησε να προδικάσει ναυάγιο των συνομιλιών, επεσήμανε όμως ότι οι προτάσεις είναι «απορριπτέες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης