Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα τεθεί επί τάπητος η έκθεση για την ελληνική οικονομία, την οποία συνέταξε η ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα τεθεί επί τάπητος η έκθεση για την ελληνική οικονομίαΣτη σημασία της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ έδιναν έμφαση χθες κυβερνητικοί κύκλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι αυτό παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης θα τοποθετηθεί, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Τις απόψεις τους θα καταθέσουν και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι και έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει γνωστή η θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για το κλείσιμο -όσο το δυνατόν συντομότερα- της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα «μυστικά δείπνα»

Εν αναμονή της συνεδρίασης και των συμπερασμάτων του ΔΝΤ και ενώ η κυβέρνηση ξορκίζει κάθε σενάριο που να σχετίζεται με Grexit ή επιστροφή στη δραχμή, στους κόλπους των επιχειρηματιών και τραπεζιτών επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Από την περίοδο των εορτών και έπειτα, φέρονται να έχουν γίνει πολλά «μυστικά δείπνα» ανάμεσα σε επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στόχος τους, σύμφωνα με την «Ημερησία», δεν είναι η δημιουργία κάποιου πολιτικού φορέα ή κόμματος, αλλά η αφύπνιση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ακραίες φωνές που επαναφέρουν τα σενάρια περί Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιοι εκτιμούν πως, αν και δεν είναι επιδίωξη της κυβέρνησης ένα Grexit, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» που μπορεί να εξυπηρετεί τα σχέδια συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον σήμερα οι επαφές Στουρνάρα με εκπροσώπους όλων των τραπεζών και οι τοποθετήσεις τους.

Τα θέματα που τίθενται επί τάπητος κατά τις επαφές επιχειρηματιών – τραπεζικών στελεχών είναι τα εξής:

1. Η προστασία των καταθέσεων από κινδύνους που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εκτιμούν πως η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αβεβαιότητας καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τις τράπεζες. Θεωρούν πως είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά στα ληξιπρόθεσμα δάνεια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση φοβούνται μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

2. Το δεύτερο ζήτημα που συζητούν τραπεζίτες και επιχειρηματίες είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, με οποιοδήποτε κόστος. Κατά τους ίδιους, μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση θα εμποδίσει την ποσοτική χαλάρωση και δεν θα επιτρέψει την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα. Μάλιστα, τονίζουν ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει και δεν υιοθετηθούν τα μέτρα για το χρέος, τότε η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους για ανάπτυξη άνω του 2%, οπότε θα υπάρξουν νέες πιέσεις για μέτρα. Ακολούθως, θα πάνε πίσω οι επενδύσεις, κάτι που θα πλήξει άμεσα το επιχειρείν στη χώρα.

3. Τέλος, προβληματισμός επικρατεί και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Κορυφαία στελέχη της αγοράς τονίζουν πως δεν πρέπει στην παρούσα χρονική στιγμή, με την οικονομία στον αέρα, να ανοίγει ένα θέμα που επιδιώκουν να φέρουν στην επιφάνεια ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης, αλλά και «δραχμολάγνοι» εντός της χώρας. «Δεν πρέπει να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν να βάλουμε στο τραπέζι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Είναι εγκληματικό και ζημιώνει πολύ περισσότερο την οικονομία. Όποιοι το κάνουν αυτό, είναι είτε αφελείς είτε έχουν τεράστια συμφέροντα για να υπηρετήσουν» τονίζουν με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης