Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση στην Μπρατισλάβα των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θεωρητικά συζητήθηκε ακόμα και ο προσδιορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία με μία νέα έκδοση Navtex δεκαήμερης διάρκειας, που ισχύει από τις 12 Οκτωβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου, τορπιλίζει όλο το διπλωματικό οικοδόμημα που στήθηκε με διεθνείς παρεμβάσεις εδώ και έναν μήνα με στόχο την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.
Από τις συντεταγμένες που συνοδεύουν τη Navtex είναι φανερό πως η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου αμφισβητώντας εμπράκτως όχι μόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα της οποιαδήποτε χώρας να ορίσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Κατόπιν τούτου η Αθήνα βρίσκεται για δεύτερη φορά σε αυτό το τρίμηνο υποχρεωμένη να προασπίσει τα αυτονόητα και να ακυρώσει με κάθε διαθέσιμο τρόπο τη νέα αυτή κλιμάκωση και απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική Navtex έχει ως εξής:
«Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών τη νέα τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές.
«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ» αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της, διά των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».