Πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ «για τις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα», απερρίφθη από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, πρότεινε μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου και των συνδεόμενων με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατάργηση των προγραμμάτων stage και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, κατήγγειλε τα σκληρά μέτρα που προωθούνται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την ΕΕ, και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφα τα επιχειρήματα περί αξιοκρατίας, πάταξης του ρουσφετιού, συγκερασμού των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, λέγοντας πως στόχος είναι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να καθηλωθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την προσέγγιση του ΚΚΕ για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, επικροτώντας σε όλα τα σημεία της την εισήγηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ της βουλευτού Όλγας Ρεντάρη επί της πρότασης νόμου, η οποία τόνισε ότι μέριμνά μας είναι η ρύθμιση αλλά όχι η κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

«Πολλές φορές επιβάλλονται από την αγορά και τις επιδιώκουν οι εργαζόμενοι. Στόχος μας είναι να υπάρχει ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας, όχι να φτιάξουμε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, άλλωστε», είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε «υπερβολή και εκτός κοινωνίας» την πρόταση του ΚΚΕ, επικαλούμενος εκείνα που ισχύουν στις πραγματικές συνθήκες εργασίας: ότι πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται μερικώς, αλλά και πως επιχειρήσεις, όπως εκείνες στον χώρο της εστίασης (που είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα), έχουν ανάγκη τους εργαζομένους μόνο δύο ή τρεις ημέρες, το Σάββατο, ή το βράδυ.