Η μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από μόνη της (π.χ. σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας) σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί προκειμένου να είναι δυνατή η αναστολή ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ, διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Κατά την παρέμβασή του στο Β’ Θερινό Τμήμα, επί του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε επίσης και στο δικαίωμα του φορολογουμένου να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν προϋποθέσεις αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ.
Αναλύοντας το πλαίσιο αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ, ο υφυπουργός τόνισε ότι αφορά είτε σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας είτε σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών ή ανακριβών στοιχείων για την απόκτηση του ΑΦΜ ή διάπραξης φοροδιαφυγής.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αποστολής ειδοποιήσεων για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, όπως της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που έχουν πάψει να λειτουργούν ακόμη και προ τριακονταετίας.
Ωστόσο, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι παρέχεται στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα αναστολής ή απενεργοποίησης ΑΦΜ όχι σε περιπτώσεις διάπραξης της οποιασδήποτε φορολογικής παράβασης αλλά μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Σχετικώς με τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί για τον ΕΝΦΙΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι καταγράφει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου και διαβεβαίωσε ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των φορολογουμένων.