«Μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες, η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε να σχεδιάσει και οργανώσει σε εθνικό επίπεδο την αναγκαία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της πολιτικής και της αγοράς, αλλά και να υποβάλει αρμοδίως το «Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως όφειλε».

Αυτό σημειώνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε απάντηση κοινής δήλωσης του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, και της τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: 

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, και της τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, γιατί μας έχουν συνηθίσει να αναφέρονται σε «Εθνικά Σχέδια» των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οποία όμως έμειναν γράμματα κενά, χωρίς καν να ξεκινήσει η διαδικασία της υλοποίησής τους.

Αντίθετα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί της δικής μας διακυβέρνησης, αποφάσισε να αποδεχτεί αμέσως την πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εντάξει την Ελλάδα στην πρωτοβουλία για τον «Συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας», προχωρώντας στην δημιουργία του «Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ψηφιακών Δεξιοτήτων» στην χώρα μας. Ήδη, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του Εθνικού Σχεδίου, αυτό συμπεριελήφθη σαν απαραίτητη δράση στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».

Συνεπώς, από την ανακοίνωση – πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Δεκέμβριο του 2016, και μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες, η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε να σχεδιάσει και οργανώσει σε εθνικό επίπεδο την αναγκαία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της πολιτικής και της αγοράς, αλλά και να υποβάλει αρμοδίως το «Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως όφειλε. Και τον Δεκέμβριο του 2017, στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την παρουσίασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Να σημειωθεί ότι οι κ. Καλαφάτης και Ασημακοπούλου κάνουν λόγο για απογοητευτικές επιδόσεις της Ελλάδας σε όλους τους δείκτες που αφορούν στην πρόοδο της Ευρώπης σε ψηφιακές τεχνολογίες και δεξιότητες για το 2017. Όπως εξηγούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει από το 2016 τον “Συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας”, και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση όφειλε, από τα μέσα του 2017 να έχει καταθέσει σχετικό εθνικό σχέδιο. «Ωστόσο, βρισκόμαστε στις αρχές του 2018 και σχέδιο δεν υπάρχει. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στις ψηφιακές επιδόσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν πλέον καταστεί απολύτως απαραίτητες στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πρωτοστατεί στη ανάδειξη και υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ