Aπάντηση στις σημερινές αναφορές του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με την μειονότητα της Θράκης, δίνουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας.
Η τοποθέτηση της Αθήνας έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη ήγειρε και πάλι ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία χαρακτήρισε «τουρκική».
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς υποχρεώσεις της, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής», τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν «ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».
Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.
Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.
Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών: «Απαράδεκτη η πίεση της Ελλάδας στην ”τουρκική” μειονότητα»
Νωρίτερα, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη κατ’ εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται εκ μέρους της Ελλάδας στην «τουρκική» μειονότητα.
Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί αλλά και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ με βάση το πρόγραμμα αναμένεται να ξεναγηθεί στα αξιοθέατα της Άνω Πόλης.
Σε ανάρτησή του στο twitter, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε:
«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο «ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο».
We met w/representatives and religious officials of Turkish community in #Thessaloniki.
Pressures&restrictions on freedom of language,religion&worship against our kinsmen are unacceptable.
We are always with our kinsmen, who conserve their identity&religion against all odds. pic.twitter.com/j5atLnicjR— Yavuz Selim KIRAN (@yavuzselimkiran) May 5, 2021