Τελικά δεν ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όπως αναμενόταν, το όνομα του «εκλεκτού» της κυβέρνησης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο πρωθυπουργός θα περιμένει να ολοκληρωθεί το κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ. Το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και καμία ανατροπή και οι συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή στο Μαξίμου, αφορούσαν στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όμως σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση δεν έγινε προφανώς λόγω εμπλοκής και αντιδράσεων στο όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Βέτο Λαφαζάνη
Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνηθέλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κεντροαριστερές καταβολέςΗ εμπλοκή δεν αποκλείεται να οφείλεται στις αντιδράσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μέχρι τις 20:30 είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνομιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα δεν το βλέπω να το ανακοινώνει σήμερα. Ρωτήστε το Μαξίμου». Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θέλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κεντροαριστερές καταβολές, προτείνει τη γνωστή συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη και τον πρώτο υπουργό Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου Μανόλη Δρεττάκη.
Πρόταση-βόμβα από τον Πάνο Καμμένο
Από το μεσημέρι της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να «κλειδώσει» η υποψηφιότητα για την Προεδρία. Ανάμεσα στους ανθρώπους που πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου ήταν και ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας της νέας κυβέρνησης Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος στους δημοσιογράφους πως «οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Ο υπουργός Άμυνας έκανε πρόταση-βόμβα ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι θα σκεφτεί και αυτή την πρόταση.
Τα τελευταία 24ωρα είχαν κυκλοφορήσει και άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώραςΑβραμόπουλος το φαβορί
Οι εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα ήταν για ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, στη λογική της συναίνεσης και της μετριοπάθειας. Έτσι, ως πρώτη επιλογή προτάθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ακούστηκε μεταξύ άλλων και το όνομα του πρώην υπουργού του Καραμανλή και συνταγματολόγου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μετά τη μη εκλογή του έχει αφοσιωθεί στα καθηγητικά του καθήκοντα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, καθώς από την πρώτη στιγμή μετά το ναυάγιο με την υποψηφιότητα Δήμα και την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόωρες εκλογές, η Κουμουνδούρου επιθυμούσε την επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ασφάλειας, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, από την Παρασκευή, και σε περίπτωση που εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στην Κομισιόν, εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως μια τέτοια επιλογή θα άλλαζε τους συσχετισμούς στο κολέγιο των Επιτρόπων, όπου σήμερα υπάρχει ισορροπία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών. Αν τελικώς ο πρωθυπουργός επιλέξει τον κοινοτικό επίτροπο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αναμένεται να τον αντικαταστήσει είτε ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης -και τη θέση του στην ευρωβουλή να πάρει ο Γιάννης Μηλιός- είτε απευθείας ο Γιάννης Μηλιός.
Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και το αργότερο μια μέρα νωρίτερα θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του. Εκτιμάται πάντως πως ο «εκλεκτός» της νέας κυβέρνησης θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούνται 180 ψήφοι, αριθμός που βάσει κατανομής των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή μπορεί να συγκεντρωθεί.