Με ένταση και ενστάσεις ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που αφορά μεταξύ άλλων το γάλα, τα φαρμακεία και τα ταξί, από τις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χθεσινό κλίμα ενδεχομένως να αποτελεί προάγγελο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, πριν και κατά τη διάρκεια της ψήφισής του σήμερα στη Βουλή, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Ενδεικτικές του κλίματος αμφισβήτησης που υπάρχει, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, είναι οι δηλώσεις του Δάνη Τζαμτζή, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».

Οι εισηγητές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη φράση «Όχι άλλη άρνηση. Να κάνουμε αναμέτρηση μεταρρυθμίσεων», ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος το πολυνομοσχέδιο και καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόφασή τους να μην το στηρίξουν.


Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή αναπτυξιακή τομή για την αναγκαία αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις μειώνουν το κόστος ζωής, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και διαχέουν τα κέρδη σε πολλούς – για να καταλογίσει «σε όσους με τη συνεχή άρνηση αντιστέκονται άκριτα» ότι στηρίζουν μόνο «τους έχοντες».

«Το σχέδιο νόμου είναι συνολική και ουσιαστική αλλαγή οικονομικού μοντέλου για τη μετά τα μνημόνια εποχή. Η επανάληψη του ιδίου λάθους της μεταπολιτευτικής εποχής οδηγεί τη χώρα σε νέα αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι τώρα είναι η στιγμή των μεταρρυθμίσεων, «που η χώρα ξεμπερδεύει με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, και ετοιμάζεται να βγει στις αγορές». «Πρόκειται για επάνοδο στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το θέμα του γάλακτος, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι με την προβλεπόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να γίνει μικροδιαθέτης, ενώ το υφιστάμενο μοντέλο μείωσε κατά 30% τον αριθμό των κτηνοτρόφων.

«Η ανάκαμψη θα έρθει με όρθια την κοινωνία και με δική της συμμετοχή. Δεν μπορεί να ‘ρθει με αστάθεια και με μια πεθαμένη κοινωνία που φοβάται» αντέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το σκεπτικό του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ριζικά διαφορετικό από εκείνο των εισηγητών της συμπολίτευσης, καθώς προέταξε τις κοινωνικές ανάγκες, αντί για την οικονομική εξωστρέφεια.

«Θέλουμε χαμηλή την τιμή του γάλακτος, αλλά και παραγωγικό ιστό. Θέλουμε φθηνά βιβλία, ψωμί και φάρμακα, αλλά και ζωντανές κοινότητες, γειτονιές με ασφάλεια, πρόσβαση στον πολιτισμό. Θέλουμε να καταναλώνουμε αλλά θέλουμε και πολίτες-γονείς με ελεύθερο χρόνο την Κυριακή. Η οικονομία είναι σημαντικό πράγμα, αλλά δεν είναι τα πάντα εμπορεύματα. Ο κ. Χατζηδάκης μάς ειρωνεύεται καλώντας μας να κάνουμε “κίνημα υπέρ των υψηλών τιμών”. Εμείς βασιζόμαστε σε πολίτες που ξέρουν την τιμή, αλλά και την αξία των πραγμάτων» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε την ανάγκη ύπαρξης επενδυτικών τραπεζών ειδικού σκοπού, με κοινωνική ωφέλεια.

Για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας ρώτησε την πλειοψηφία αν εκτιμά πως θα λυθεί με τις εταιρείες μίσθωσης εργασίας και με τις απολύσεις. «Επιστρατεύονται μελέτες “μίκυ μάους”, την ώρα που αποδεικνύεται στην αγορά, πως οι απολύσεις δεν βοηθούν την απασχόληση, αλλά τη βίαιη προλεταριοποίηση. Κι εσείς του ΠΑΣΟΚ, που λέτε πως “δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί”, έτσι θα τους αλλάξετε; Με το να εμποδίζετε τον κόσμο να οργανωθεί;» αναρωτήθηκε.

«Όταν εμείς μιλούσαμε για μεταρρυθμίσεις, κάποιοι πετούσαν χαρταετό εδώ στο Ζάππειο και κάποιοι μας έλεγαν “μερκελιστές”. Και τώρα ακούσαμε τον κ. Δραγασάκη να εμπνέεται απ’ αυτά που λέει η κ. Μέρκελ. Μήπως έχουμε νέους μερκελιστές εδώ μέσα στη Βουλή;» απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η κ. Μακρή στηλίτευσε την κυβερνώσα πλειοψηφία για την «τροπολογία-όνειδος» που υπερψήφισε προ ημερών, με την οποία «χαρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προστίμων για ενδοομιλικές συναλλαγές», καθώς και «τα 500 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ των Γερμανών της Χόχτιφ στο αεροδρόμιο».

«Μετατρέπετε το φάρμακο σε είδος των σούπερ μάρκετ: 2-3 ξένες εταιρείες θα έχουν μαζέψει όλη την αγορά και θα εφαρμόζουν την πολιτική του ιδιωτικού μονοπωλίου. Καταδικάζετε να πίνουν οι καταναλωτές τα ληγμένα γάλατα απ’ τη Γερμανία και την Ολλανδία. Κλείνετε τα Επιμελητήρια, περνάτε σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων. Αφού καταφέρατε να κλείσετε την ΑΓΕΤ επί Μητσοτάκη, ολοκληρώνετε το έργο σας σήμερα διευκολύνοντας τις εισαγωγές…» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Μακρή.

«Ο εισηγητής της κυβέρνησης μέχρι πριν από μήνες έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν αυτό δεν είναι κωλοτούμπα, τι είναι;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο κ. Παναγιώταρος εκτίμησε πως οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν «ένα ακόμα μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει μόνον μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά και άλλες ύποπτες, χωρίς να γνωρίζουμε έναντι ποίων έχουν αναληφθεί».

«Η προσπάθεια για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση καρκινοβατεί. Η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αρχίζει με το ισχνότατο και αβέβαιο για τη διατηρησιμότητά του πλεόνασμα» παρατήρησε στην ομιλία της η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). «Εμείς είχαμε συμβάλει στο να διατεθεί το 70% του πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, αλλά για την επίτευξή του υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να επουλώσει τις πληγές. Παρότι η αναδιανομή αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση, αφήνετε πάρα πολλά πράγματα να ρυθμιστούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις…» σημείωσε η κ. Ξηροτήρη.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε στην ομιλία του πως το πολυνομοσχέδιο «αποκαλύπτει το ψευτοδίλημμα της κυβέρνησης ανάμεσα στα δημοσιονομικά και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα», καθώς «και τα δύο οδηγούν σε θυσίες την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στον βωμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων».

«Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ως κυβέρνηση είστε απόλυτα συνεπείς στον στόχο να δημιουργήσετε ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, για να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία όμως θα βασίζεται στα συντρίμμια της εργατικής τάξης και στη συρρίκνωση των αυταπασχολούμενων» σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Καταργείτε την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς όφελος των σχολαρχών. Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών. Δημιουργείτε γραφεία επινοικίασης εργαζόμενων…» είπε μεταξύ άλλων.

Ενστάσεις

Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη, και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με την τρόικα (ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών, κ.α.) και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ώστε «να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο Πάρις Μουτσινάς είπε πως το πολυνομοσχέδιο παραπέμπει σε εκατοντάδες διατάξεις και δεν διαβάζεται, ενώ τόνισε ότι με την ψήφισή του «βάζουμε οι ίδιοι σφραγίδα στα διαβατήρια των παιδιών μας για το εξωτερικό».

Εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές.

«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραΐτης. Επίσης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά, σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών μπιρ παρά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσής σημείωσε ότι, αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στη σημερινή συνεδρίαση, εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. «Αισθάνομαι πως κοροϊδεύω τον εαυτό μου αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί αυτό που συμφωνήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση ή όχι πρέπει να απασχολεί πρώτα τους υπουργούς και μετά τους βουλευτές.

Πάντως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο -που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις- όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, διεξάγεται σήμερα μια δύσκολη ονομαστική ψηφοφορία, που θα δοκιμάσει τις αντοχές και τη συνοχή της κυβέρνησης, η οποία αναμένει ένα πολιτικό ναι μετά το όχι των τροϊκανών για ορισμένες διατάξεις, όπως αυτή του γάλακτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης