«Στα Βρασνά τα τρία ρέματα συγκεντρώθηκαν σε ένα κατά τη διάρκεια της κατασκευής της Εγνατίας οδού, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο, όταν πας τρία ποτήρια νερό, να τα χωρέσεις σε ένα ποτήρι», τόνισε σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Γιώργος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας και τις εργασίες αποκατάστασης που ακολούθησαν.

«Αναγνωρισμένο είναι ότι τα τρία ρέματα σε ένα δημιούργησαν ένα τεράστιο θέμα και ότι δεν υπήρχε συνευθύνη Περιφέρειας και Εγνατίας Οδού. Μη τα παντρεύουμε αυτά. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τρία ρέματα οδηγήθηκαν σε ένα, το λογικό είναι ότι το πλημμυρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε εξαιτίας του συγκεκριμένου γεγονότος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες του συγκεκριμένου έργου στα ποτάμια».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο δρόμος λειτουργεί σαν ανάχωμα σε κάποιου είδους χείμαρρο και σημείωσε ότι το ίδιο έγινε και στη Μάνδρα.

Για τις πλημμύρες στην περιοχή του Σταυρού ο κ. Γιώργος ανέφερε ότι «τα ρέματα του Σταυρού τα οποία πηγάζουν από τον Χολομώντα, διήνυσαν μια πολύ μεγάλη απόσταση και είναι ίσως η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό τα τελευταία 10 με 12 χρόνια, με το γνωστό αποτέλεσμα όταν κατεβαίνουν στα χαμηλά, και όταν μπαίνουν στην περιοχή, η οποία τα τελευταία 60 χρόνια δομήθηκε όπως δομήθηκε».

«Δεν αποσείουμε τις ευθύνες κανενός, ούτε των πολιτών, ούτε των όποιων δημοτικών, ή νομαρχιακών, ή περιφερειακών αρχών, αφού θα έπρεπε να είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί όταν κάναμε σχέδια πόλεως και θα έπρεπε να σεβαστούμε πολύ περισσότερο το περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, άλλωστε, ότι οι χείμαρροι θα έπρεπε να αφεθούν στη μορφή που είχαν για να μην υπάρχουν τα σημερινά αποτελέσματα. Για τα έργα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έχει γίνει καταγραφή και η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα εντός των οικισμών αλλά να κόβεται η ροή και η ένταση του νερού στα ψηλά, ώστε να κατεβαίνει με πολύ μικρότερη δύναμη στα χαμηλά και να μην προκαλούνται οι ζημιές που προκαλούνται σήμερα».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στη Χαλκιδική, ο κ. Γιώργος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι καταγράφηκαν 125 χιλιοστά βροχής μόνο στην Κασσάνδρα και έγιναν αντλήσεις υδάτων από υπόγεια, ενώ στη Σίβηρη τελικά το ποτάμι δεν ξεχείλισε αλλά στη Φώκια το ρέμα που κατεβαίνει στο λιμάνι παρέσυρε ολόκληρη την παραλία του λιμανιού. Οι αποκαταστάσεις, όπως είπε, έγιναν μέσα στο επόμενο τριήμερο. Στη Σιθωνία που επλήγη, στη συνέχεια, από την κακοκαιρία, η έντονη βροχόπτωση «χτύπησε» το νέο χωριό της Νικήτης, τον ‘Αγιο Νικόλαο, το Λιβρόχι, την Ακτή Σαλονικιού, τα Πυργαδίκια και λίγο τη Βουρβουρού.

Τελικά ειδικά στη Νικήτη κερδήθηκε το στοίχημα να αποκατασταθεί η λειτουργία ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων πλην ελάχιστων καταστημάτων, ενώ δεν υπήρξε καμία ακύρωση κράτησης. Στην περιοχή εργάστηκαν 43 μηχανήματα από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ενώ αποκαταστάθηκε η οδική επικοινωνία μεταξύ των οικισμών και οι καταγραφές ξεκίνησαν το επόμενο πρωί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, τόνισε ότι η Περιφέρεια βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και στη Χαλκιδική και στον Σταυρό και τα Βρασνά, γνωστοποίησε ότι αναμένεται η κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε ότι δεν σταμάτησαν οι ροές τουριστών.

Αν θα κινηθεί νομικά η Περιφέρεια κατά της Εγνατίας οδού ρώτησε ο Θανάσης Μπασδάνης, από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», ρώτησε για τις ευθύνες που επιρρίπτει η Περιφέρεια στην Εγνατία Οδό. Τι μέτρα ελήφθησαν μέχρι τώρα και τι μέτρα θα ληφθούν ρώτησε ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω», ενώ λεπτομέρειες για το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας στη θάλασσα, στην περιοχή των Βρασνών, ζήτησε ο Βασίλης Ρέβας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απαντώντας ο κ. Γιώργος είπε, μεταξύ άλλων, ότι νομικά κινούνται αυτοί που έχουν πάθει τη ζημιά, επισήμανε ότι γίνονται αντιπλημμυρικά έργα με χρήματα των περιφερειακών ενοτήτων και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση στη θάλασσα στα Βρασνά μπορεί η περιφερειακή ενότητα να ζητήσει τον έλεγχο των υδάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ