Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη και την Αντιπολίτευση, με αφορμή την τροπολογία για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Στη νέα ρύθμιση, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και αφορά την κύρωση της σύμβασης για το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε επαγγελματικό επίπεδο θα υπάρχουν η Σούπερ Λίγκ 1, η Σούπερ Λίγκ 2, η Football League και η Eρασιτεχνική Γ’ Εθνική κατηγορία. Στις δύο πρώτες κατηγορίες οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να είναι ΠΑΕ, ενώ στις ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο στη Football League δίνεται περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία επικύρωσης της βαθμολογίας και με ποινή αποβολής, προκειμένου να μετατραπούν σε ΠΑΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ο κ. Βασιλειάδης αντέτεινε ότι «η τροπολογία αφορά συνολικά την αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του πρωταθλήματος».

«Τον αριθμό των ομάδων για κάθε κατηγορία αποφασίζει η ΕΠΟ και όχι η Πολιτεία. Εμείς επικυρώνουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την Ομοσπονδία. Η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πιστεύουμε ότι βοηθά να λύσουμε προβλήματα. Είναι αποκλειστικό θέμα της ΕΠΟ να περιορίσει τις αδικίες», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

Από τη ΝΔ, τόσο ο Χρήστος Μπουκώρος όσο και η Άννα Καραμανλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισαν ότι νομοθετώντας σήμερα η κυβέρνηση, μετά το πέρας του πρωταθλήματος, τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των επαγγελματικών ομάδων στο ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πετάτε το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Οι ομάδες που είναι στη μεγάλη κατηγορία εγκλωβίζονται. Είναι η επιτομή της προχειρότητας», τόνισε ο κ. Μπουκώρος.

«Στα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και τώρα των προθύμων, δεν έχει διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα όπως του αξίζει. Τι θα γίνει στις μικρές ομάδες που δεν προβιβάστηκαν; Χάνουν μία κατηγορία. Είναι στο πόδι η αναδιάρθρωση. Ήδη, ο ΠΑΣ Γιάννενα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είναι αυτό κανονικότητα;», ανέφερε η κ. Καραμανλή.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που χαρακτήρισε την τροπολογία «γονατογράφημα» και υποστήριξε ότι εκβιάζονται με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματικοί φορείς του ποδοσφαίρου. «Δεν δίνει λύση η ρύθμιση, αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει και για αυτό εμείς την καταψηφίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έρχεται ως Πόντιος Πιλάτος μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και πετάει το μπαλάκι στην αρμόδια Ομοσπονδία».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, παρατήρησε ότι, εφόσον είχε ληφθεί η απόφαση από τον Αύγουστο, θα έπρεπε η ρύθμιση να έρθει σε κανονικό νομοσχέδιο και όχι σε κύρωση ως τροπολογία χωρίς να ακουστούν οι φορείς.

«Όλοι γνώριζαν από πέρυσι πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα κατέβουν. Αν ρωτάτε την προσωπική που γνώμη πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 3 κατηγορίες των 10 ομάδων. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Λίγκα ζήτησαν να γίνει μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Χωρίς την αναδιάρθρωση, με την παλιά δομή, στην Α΄ Εθνική θα ανέβαιναν 4 ομάδες και όχι 8», αντέτεινε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ απαντώντας στην κ. Καραμανλή σημείωσε: «Λέτε ότι εμείς με ό,τι καταπιανόμαστε γίνεται πρόβλημα. Άλλοι με ό,τι καταπιάνονται γίνεται παράγκα, κ. Καραμανλή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης