Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση επικράτησαν κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το νομοσχέδιο τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της ΝΔ, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 8 το βράδυ, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ απαντώντας στο επιχείρημα όλων των πτερύγων της Βουλής για τον μη επείγοντα χαρακτήρα του νομοθετήματος και άρα ευτελισμού των θεσμών, ρώτησε αν θεωρούν πως οι περιστάσεις επιτρέπουν ομφαλοσκόπηση, στην οποία επιδίδονταν οι ησυχαστές.

«Για πεντέμισι χρόνια η χώρα κινούνταν με τον αραμπά. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης και είμαστε σε σημείο που δεν έχουμε περιθώριο για άλλες ήττες», είπε.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε το μέτρο αντι-αναπτυξιακό και τόνισε ότι θα επιφέρει συνέπειες σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ αύξησε κατά 120 ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, καταλογίζει, ανακριβώς, στην ΝΔ ότι άσκησε την ίδια πολιτική, όταν επί των ημερών της κυβέρνησής της έγινε αύξηση 100 ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε με αποθεματοποίηση καυσίμων, εξαιτίας της πρώιμης ανακοίνωσης του μέτρου.

Απαντώντας ο Φ. Σαχινίδης τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι τόσο μεγάλο το διάστημα των τεσσάρων μηνών που χάσατε τις εκλογές για να είστε τόσο λαλίστατοι; Δεν βλέπω να αναλαμβάνετε καμία την ευθύνη. Είχατε πάρει τα μέτρα που βοηθούσαν να πάει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά; Κι αν είναι έτσι γιατί το ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε ό,τι χειρότερο έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μεταπολεμικά;».

Αναφορικά με την επιχειρηματολογία για συναίνεση, ο υφυπουργός είπε πως θυμίζει την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι», ενώ σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την Οικονομία, διερωτήθηκε:

«Αφού είχατε μέτρα, ποιος σας εμπόδιζε να τα εφαρμόσετε και να ενεργοποιήσετε το ΕΣΠΑ;».

Ρώτησε, επίσης, προς την πτέρυγα της ΝΔ αν τα όσα σήμερα ισχυρίζεται για τις συνέπειες της ρύθμισης ίσχυαν και τότε που, ως κυβέρνηση, έκανε αυξήσεις.

«Μιλάτε για αισχροκέρδεια εσείς, που όχι μόνο είχατε προαναγγείλει αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά ψηφίσατε και νόμο;», ρώτησε.

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ανταπάντησε ο Μ. Κεφαλογιάννης, καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την «χαμένη οκταετία του ’80, που δημιούργησε το χρέος, του οποίου τους τόκους πληρώνουν όλες οι κυβέρνησης της χώρας».

«Δεν δικαιούστε να ομιλείτε. Είστε αυτοί που βάλατε ταφόπλακα στην Οικονομία», είπε.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε πως όντως οι έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν έκτακτες λύσεις, όχι όμως και έκτακτα λάθη.

Αναφορικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είπε ότι πέντε κυβερνήσεις πριν, φέρανε μόλις δύο νομοσχέδια με αυτή την διαδικασία και ήταν πραγματικά επείγουσα.

Επίσης είπε ότι πρωτοφανώς ανακοινώνει μια κυβέρνηση μια ρύθμιση και την καταθέτει οκτώ ημέρες μετά στη Βουλή.

Ο κ. Σιούφας καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι δεν κινητοποιήθηκε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει πως κινήθηκε η αγορά μετά την επιλογή των αυξήσεων.

Τέλος, απηύθυνε παραίνεση για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, λέγοντας πως οι διαιρέσεις και οι συγχωνεύσεις υπουργείων και υπηρεσιών πρέπει να γίνονται με προσοχή.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη ληστεία και την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

«Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στη γενική αντιλαϊκή θύελλα που η κυβέρνηση προετοιμάζει για τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε, σε αντιδιαστολή με το ότι διατηρεί το καθεστώς να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στα καύσιμα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι αεροπορικές εταιρείες.

Χαρακτήρισε «υποκριτική» την στάση της ΝΔ αφού άσκησε την ίδια πολιτική και ότι τώρα διαφωνώντας με το μέτρο, «συγκαλύπτει» την γενικότερη συναίνεση που προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αφού είπε ότι το κόμμα του θα σκεφτεί αν θα παραμείνει στην αίθουσα σε τέτοιες διαδικασίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ως κατεπείγον ένα νομοθέτημα άγριων φορολογικών μέτρων για να μην υποστεί τη βάσανο του ελέγχου.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη φαντασίας, αφού δεν βρίσκει άλλους τρόπους να αυξήσει τα έσοδα, χωρίς να επιβάλλει φορολογία και υπέδειξε «να πάει στα κληροδοτήματα να βρει πακτωλό χρημάτων που θα μας βγάλουν από την κρίση».

Αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι ο Γ.Παπανδρέου εκείνο που πέτυχε είναι τα μεγάλα αφεντικά να μας λένε ότι θα εγγυηθούν το ομόλογο, αν «πάρουμε έξι φρεγάτες και 30 Γιουροφάιτερ» κι ενώ μας αφήνουν αβοήθητους στις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

«Έχουμε πρωθυπουργό που βρίσκεται σε επαφή με όλους τους ηγέτες για να βρει λύσεις, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, που, όπως έγραφε ο Τύπος, ήταν κλεισμένος στα ξενοδοχεία», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να περικόψει τις σπατάλες και όχι τα επιδόματα, διερωτώμενος γιατί πετάνε τα λίαρ τζετ που κοστίζουν 6.000 ευρώ την ώρα, γιατί δεν ζητούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα κεφάλαια που δανείσαμε και δημεύτηκαν από ξένες χώρες (Λιβύη, Αιθιοπία), γιατί δίνουμε «ένα σωρό συντάξεις» ΙΚΑ σε Αλβανούς, Πακιστανούς κ.ά.

Εκ μέρους τους ΣΥΡΙΖΑ, η Ευ. Αμμανατίδου τόνισε ότι δεν αμβλύνεται η κρίση με μέτρα που πλήττουν περισσότερο τον κόσμο, που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, ούτε υποβοηθείται η πράσινη ανάπτυξη με μέτρα σαν εκείνα με τα τέλη.

«Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που χειρίζεστε τα οικονομικά μέτρα, αντίθετα από εκείνα που λέγατε προεκλογικά» τόνισε και ανέφερε ότι αυτά δεν τα κάνει μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική, ενώ ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση στοιχεία εκείνων που αισχροκερδούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης