Έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσίογλου και της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης για τις συλλογικές συμβάσεις, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του. Η κ. Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το σχέδιο ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης έχει κοινωνικό πρόσημο και πυρήνας του είναι η προστασία των εργαζομένων και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι με τις πολιτικές που εφάρμοσαν οδήγησαν σε πλήρη απορρύθμιση τις εργασιακές σχέσεις.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι με τις δηλώσεις του στον ΣΕΒ αποκάλυψε ότι το δικό του σχέδιο είναι κατά της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και της υπερίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι καθημερινά δίνει εξετάσεις προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ υποστήριξε ότι είναι στην ίδια όχθη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ψηφίζοντας αντιλαϊκά και αντιεργατικά μέτρα.
Επίθεση δέχθηκε η υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΝΔ και ΔΗΣΥ, Γιάννη Βούτση και Ανδρέα Λοβέρδο που έκαναν λόγο για απάτες και προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού που αποκαλύφθηκαν. «Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν ήταν μόνο σχέδιο της Τρόικα αλλά το ασπάζονταν ως καθαρή σχέση αρχής και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε η υπουργός Εργασίας και έκανε λόγο «για δύο πολύ συγκεκριμένα και διακριτά ιδεολογικά σχέδια ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ». Το μοντέλο που υπηρετεί, όπως είπε, η ΝΔ είναι αυτό που οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα, της φθηνής εργασίας της μείωσης του κόστους εργασίας, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και πλήρως απροστάτευτοι εργαζόμενοι. «Στο ΣΕΒ ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το σχέδιο του και την ιδεοληψία του τασσόμενος κατά της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και κατά της υπερίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων. Στην αντίπερα όχθη είναι το δικό μας σχέδιο που στο πυρήνα του οποίου είναι ανάπτυξη μέσα από την ενίσχυση της εργασίας και την προστασία των εργαζομένων», είπε η κ.Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Έχουμε δύο διαφορετικά μοντέλα. Το δικό μας είναι σαφές και με ταξικό κοινωνικό πρόσημο. Όταν προσπαθείς να υλοποιήσεις το σχέδιο σου, κόντρα στη βασική αντίληψη της Τρόικα δεν μπορείς να επιτύχεις σε όλες τις πτυχές. Κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις αλλά οι νίκες που σημειώνονται έχουν μεγάλη απήχηση και αντίκρισμα για την διασφάλιση των εργαζομένων».
Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε ακόμα για «περιθώρια άσκησης της κοινωνικής πολιτικής που θα είναι πολύ μεγαλύτερα μετά τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας ότι «σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα επανέρχονται οι δύο βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης. Η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο και η αρχή της επεκτασιμότητας».
«Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι η κατάργηση όλων των αντιεργατικών νόμων. Αντίθετα εσείς επεξεργάζεστε νέα αντιεργατικά μέτρα», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Χλευάζετε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι ένα γενικό κείμενο. Ωστόσο, υιοθετείτε και κάνετε κτήμα σας το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και με τη δικιά σας κυβέρνηση για φθηνή εργασία, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου».
«Παρά τη προσπάθεια της κ. Αχτσιόγλου για να εμφανιστεί ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει διαφορετικές πολιτικές από τις προηγούμενες, αποδεικνύεται ότι είστε στην ίδια όχθη. Αυτοί τα λένε πιο ωμά και εσείς τα εφαρμόζετε πιο ωμά. Χωρίς ντροπή βάζετε νέα εμπόδια στους εργαζόμενους και υποτάσσεστε στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της θωράκισης της οικονομίας θυσιάζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Καραθανάσοπουλος.
«Κοροϊδέψατε τους πάντες. Χρησιμοποιήσατε τους συνταξιούχους τους μισθωτούς, τους άνεργους, για να εξαγοράσετε ελπίδα ψεύτικη και κάλπικη και να πάρετε την εξουσία», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βούτσης. Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «υπερασπίζεται το πιο αποκρουστικό ολιστικό πρόγραμμα δήθεν ανάπτυξης που στις τελευταίες σελίδες του θέτει ως κατώτατο μισθό τα 323 ευρώ». «Είτε είστε αδιάφοροι, είτε διαπραγματευτικά ανίκανοι είτε ανάλγητοι. Με το ολιστικό σας σχέδιο ουσιαστικά ο κάθε εργαζόμενος θα έχει καθαρή απώλεια ένα ολόκληρο μισθό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Βούτσης.
«Όλες οι πολιτικές που εφαρμόζετε σας διαψεύδουν αλλά και γελοιοποιούν τις διακηρύξεις σας για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κύριος Τσακαλώτος κωμικοποιεί την ιστορία της καθαρής εξόδου, με όλα τα μέτρα που υπογράφει. Και έχει το θράσος να προσποιείται τον αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι ρόλοι που υποδύεται από το 2015 είναι για αυτούς που τρώνε σανό. Ας πάψει να παριστάνει τον αθώο του αίματος».
«Αυτού του τύπου η ανάλυση με υποθέσεις, ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί την κοινή νοημοσύνη. Η ίδια η πραγματικότητα αναιρεί τα όσα ισχυρίζεστε. Κάνει τρομερή εντύπωση το θράσος μιας κυβέρνησης, που παρέδωσε τα ασφαλιστικά ταμεία χρεοκοπημένα, 400.000 απλήρωτους συνταξιούχους, ανεργία στα ύψη και διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, να μας κουνά το δάχτυλο», απάντησε η υπουργός Εργασίας.
«Αυτές οι απαξιωτικές αναφορές περί σανού, χαρακτηρίζουν αυτούς που τις λένε. Ο κόσμος όμως βλέπει ακούει και κρίνει», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θανάσης Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε: «Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια αυτή τη χώρα έχουν την τάση να ξεχνάνε Τα στοιχεία από την «ΑΡΤΕΜΙΣ» δείχνουν ότι το 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν 30%, το 2014 που παραδώσατε ήταν στο 19,2% και σήμερα βρίσκεται στο 12%».
«Πράγματι συγκρούονται πολιτικά δύο διαφορετικά σχέδια. Το ένα που υποστηρίζει ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, εργαζόμενους που ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους και περιττούς δημόσιους υπαλλήλους και από την άλλη ένα σχέδιο που λέει ότι οι ανισότητες οδήγησαν και όξυναν τη κρίση. Συγκρούονται λοιπόν δύο πολιτικές φιλοσοφίες. Αυτή που υποβαθμίζει τις ανισότητες, χτίζει στο λαϊκισμό και συνειδητά ξεπλένει τους νεοναζί και τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη και η άλλη, που είναι κατά αυτού του λαϊκισμού», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο επερωτών βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε ότι «παρά την επεξεργασμένη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα ψέματα και τις απάτες, έχουν φανερωθεί οι αντιεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης και η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων» και πρόσθεσε ότι μόνο με σκληρό αγώνα οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν τα δικαιώματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων επερωτώντων βουλευτών του ΚΚΕ. Ο Σάκης Βάρδαλης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έκανε κανόνα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ο Γιάννης Δελής ότι «κλείνει το μάτι στο ΣΕΒ και νομοθετεί στα μέτρα των εργοδοτών». Ο Μανώλης Συντηχάκης, υποστήριξε ότι η στάση όλων των κομμάτων κινείται στον ίδιο άξονα με τους βιομήχανους και είναι απέναντι στους εργαζόμενους, για αυτό, όπως είπε, και δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους για τη πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από το 2016 και είναι η πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Η πολιτική κατεύθυνση της πρότασης μας βασίζεται στις λαϊκές ανάγκες και μπορούν να γίνουν όπλο στα χέρια των εργαζομένων εναντίον της εργοδοτικής βαρβαρότητας», υποστήριξε ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ