Σφοδρή επίθεση στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στα MME (με ονομαστική αναφορά στον ΣΚΑΪ) εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του στον νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την επιλογή του πρωθυπουργού να τον απομακρύνει από τη θέση του.
«Από την πρώτη μέρα που με επέλεξε ο πρωθυπουργός σκεφτόμουν τη μέρα του αποχαιρετισμού. Αλίμονο στον πολιτικό που αυταπατάται» είπε ο κ. Φίλης ξεκινώντας την ομιλία του.
«Ξεκινήσαμε να χτίζουμε από τα κάτω προς τα πάνω στον χώρο της εκπαίδευσης, ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειάς μας από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Αριστεράς προχώρησε σε μεγάλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.
Ο κ. Φίλης κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του μίλησε για τα ολοήμερα και τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά σχολεία, την ενισχυτική διδασκαλία, επισημαίνοντας ότι στις 12/09 άνοιξαν κανονικά όλα τα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία να είναι στη θέση τους.
Οι αιχμές για την επιλογή του πρωθυπουργού να τον απομακρύνει
Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για την απομάκρυνσή του τόνισε «πως ο πρωθυπουργός έκρινε θετικά το έργο του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις». «Ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής (σ.σ.: εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα) ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στο «άριστα» που του έβαλε ο πρωθυπουργός.
«Και βέβαια, όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για… “αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ακόμη κι αν το… νέο σχολείο που προτείνεται τυχαίνει να είναι κοτζάμ υπουργείο» πρόσθεσε.
«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στη δημόσια σφαίρα και βλέπω ότι απασχολεί όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος ακολουθώντας την πρωθυπουργική προτροπή τίμησε τον υποφαινόμενο με εξαιρετική βαθμολογία στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάθε δημοκρατικό πολίτη. Φαίνεται πως η αφεντιά μου, που ξεκίνησε την υπουργική της θητεία μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης που υποκινήθηκε από την αντιπολίτευση για ανύπαρκτα πολλές φορές θέματα και μέσα σε ένα κλίμα χυδαίων επιθέσεων που άγγιξαν αυτό που ονομάζεται ”δολοφονία χαρακτήρα”, απέκτησε όχι μόνο πολλούς φίλους και συμπαραστάτες από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, αλλά και ορκισμένους εχθρούς με αφορμή την εδώ και αρκετά χρόνια δρομολογημένη και συζητημένη με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλαγή του προγράμματος διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αυτής της αλλαγής στάσης της ηγεσίας της Εκκλησίας, που δεν περιορίζεται στα Θρησκευτικά, αλλά εκτείνεται και σε άλλα θέματα που συγκροτούν μια ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν και αναζήτησης κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της Ιεραρχίας» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.
Η επίθεση στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε στη συνέχεια τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ έκανε στην ουσία πολιτική παρέμβαση εν όψει ανασχηματισμού.
«Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας εν όψει του ανασχηματισμού η καθαίρεση του “προβληματικού” υπουργού Παιδείας. Στη συνέχεια της εκπομπής μάλιστα, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτοξεύτηκε η από κάθε άποψη ”προβληματική” απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση, αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία.
»Αυτά μαζί με άλλα εξίσου ανατριχιαστικά για τη δημοκρατική και συνταγματική τάξη (Θυμίζω: την όψιμη αντίθεση του κ. Ιερώνυμου στην ίδρυση τεμένους παρά τη συγκατάθεση του προκατόχου του Χριστόδουλου. Την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής ότι οι πρόσφυγες απειλούν με αφελληνισμό και μουσουλμανοποίηση τη χώρα, τη διαστροφή της χριστιανικής φιλανθρωπίας με την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα ότι η Εκκλησία μοιράζει ψωμί μόνο στους Έλληνες, την πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων).
»Όλα αυτά και άλλα πολλά, ακόμη κι αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς, ασυμβίβαστους όμως προς το οικουμενικό μήνυμα του χριστιανισμού, συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και επικίνδυνη ρητορική, που, αν επικρατήσει, θα οδηγήσει στον διχασμό της κοινωνίας και στην περιθωριοποίηση της χώρας. Θα βυθίσει την πατρίδα μας πιο βαθιά στην κρίση» τόνισε.
Η επίθεση και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ
Ο κ. Φίλης ισχυρίστηκε πως ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ εκτέλεσε πολιτικό συμβόλαιο εναντίον του με τη βοήθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη συνδρομή της Εκκλησίας!
«Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά τη βεβαιωθείσα προ ολίγου καιρού “άρση των παρεξηγήσεων” διά στόματος του ίδιου του αρχιεπισκόπου μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με τη γνωστή σε όλους συνέντευξη του κυρίου Ιερώνυμου στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά» τόνισε.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η αντίδραση της Εκκλησίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για τις καταγγελίες Φίλη, ενώ δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η απάντηση του Μαξίμου στους ισχυρισμούς του.