Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, στις δημοτικές εκλογές του 2019, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Πατούλης, που σήμερα είναι δήμαρχος Αμαρουσίου, παρουσίασε την Πέμπτη που πέρασε τους στόχους του νεοϊδρυθέντος Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα πρωτεύουσα ξανά», του οποίου είναι πρόεδρος. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει ότι «το πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια και τι χαρακτηριστικά θα προσλάβει, θα το δείξει ο χρόνος». Παράλληλα, τονίζει ότι θα παραμείνει στη θέση του δημάρχου Αμαρουσίου ως το τέλος της θητείας του.
Ακόμη αναφέρει ότι δεν πιστεύει «στο μοντέλο του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας που έρχεται από το πουθενά, ως υποψήφιος σωτήρας, εμφανιζόμενος 3-4 μήνες πριν τις εκλογές». «Είδαμε πού οδήγησε την Αθήνα το μοντέλο αυτό», υπογραμμίζει.
Στη νυν δημοτική αρχή της Αθήνας προσάπτει ότι δεν ακούγεται η φωνή της όσο πρέπει δυνατά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Επίσης ότι τα προβλήματα της Αθήνας στα οκτώ χρόνια θητείας όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε αλλά τα περισσότερα από αυτά οξύνθηκαν.
Τέλος, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά θετικά σημεία αλλά έπρεπε να είναι πιο τολμηρό, και ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Πατούλη στον Δημήτρη Βέλλα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Κύριε Πατούλη, πριν λίγα εικοσιτετράωρα ανακοινώσατε μια φιλόδοξη προσπάθεια -εκστρατεία για να γίνει «η Αθήνα πρωτεύουσα ξανά». Ποιοι ήταν οι λόγοι ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας;
Για μένα προσωπικά, αυτή η προσπάθεια έχει πρώτα και πάνω από όλα, συναισθηματική αξία. Είμαι παιδί αυτής της πόλης. Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα, λόγω των υποχρεώσεων μου, τόσο ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ , όσο και ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περνάω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα. Κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι από τους Αθηναίους, δεν αισθάνομαι χαρούμενος για την εικόνα που αντικρίζω. Με ενοχλούν τα κλειστά καταστήματα, τα κατεστραμμένα κτίρια, οι πλημμελώς συντηρημένες υποδομές, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, οι δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό κι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τις ίδιες ανησυχίες έχουν κι άλλοι συμπολίτες μου. Με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και κοινούς στόχους:
Πρώτον, να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, χωρίς υπερβολή, αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.
Δεύτερον, να δώσουμε το βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας.
Τρίτον, να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Θέτοντας το εμείς πάνω από το εγώ. Με σκοπό να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και τη δημιουργικότητα των πολιτών της Αθήνας, προκειμένου να διαμορφώσουμε καινοτόμες προτάσεις και να σχεδιάσουμε λύσεις, που θα απαντούν στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες μας.
Τέταρτον, να παρέμβουμε δυναμικά, με ισχυρή φωνή και παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται , αλλά συστηματικά μας αρνούνται .
Πέμπτον, να κάνουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους ξανά περήφανους για την ταυτότητά τους. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Για να καταστεί η δημιουργική αναγέννηση της Αθήνας, κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας.
Έκτον, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι στην πόλη τους. Είτε ως κάτοικοι, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο για τόπο κατοικίας τους. Είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και της ευκαιρίες της Αθήνας.
Κι έβδομο, να δώσουμε ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας. Κάθε γειτονιά θέλουμε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα και να αποτελέσει πόλο έλξης, τουρισμού, πολιτισμού, κ.ά. Θέλουμε να λειτουργούν αυτόνομα και να διαθέτει η καθεμιά τις δικές της αθλητικές και κοινωνικές υποδομές.
Πώς κρίνετε τη σημερινή δημοτική αρχή Καμίνη;
Σέβομαι τον Γιώργο Καμίνη ως προσωπικότητα κι επιστήμονα, τιμώ την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες της Αθήνας και τον εξέλεξαν για δύο συνεχείς θητείες δήμαρχο της πόλης. Θεωρώ, όπως και οι περισσότεροι Αθηναίοι, ότι τα προβλήματα της Αθήνας αυτά τα 8 χρόνια δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, οξύνθηκαν. Δεν είναι ασφαλώς μόνον ευθύνη του κ. Καμίνη αυτό, είναι και ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχει σκύψει πάνω από τα προβλήματα της πρωτεύουσας. Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν ακούγεται όσο πρέπει δυνατά η φωνή της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση και με δεδομένα την κρίση που μαστίζει τη χώρα και τις περικοπές στα οικονομικά των ΟΤΑ, τι θα μπορούσε π.χ. να είχε πράξει η σημερινή διοίκηση του δήμου αλλά δεν το έκανε;
Η Αθήνα έχει τεράστια δυναμική, τόσο ως πόλη, όσο και ως κοινωνία. Αυτή τη δυναμική δεν την έχουν αξιοποιήσει οι εκάστοτε δημοτικές αρχές για να διεκδικήσουν για την πρωτεύουσα αυτά που δικαιούται. Τις περικοπές στα οικονομικά των ΟΤΑ τις αντιμετωπίζουμε όλοι οι δήμοι. Το ζήτημα είναι πώς τις διαχειριζόμαστε. Η ΚΕΔΕ έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διεκδικήσεων από την κεντρική εξουσία κι έχει κατά καιρούς προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, από τις οποίες έχει απουσιάσει σε πολλές περιπτώσεις η δημοτική αρχή της Αθήνας. Σέβομαι τη διαφορετική άποψη, αλλά παράλληλα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η ενότητα της αυτοδιοίκησης είναι αυτή που θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα στην περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών μας.
Στις δηλώσεις σας τονίσατε ότι δεν πρόκειται να κάνετε πίσω και είστε αποφασισμένος να το πάτε “μέχρι το τέλος” προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος σας. Ακόμη και με υποψηφιότητα δική σας για το Δήμο της Αθήνας;
Ο στόχος μας είναι να ξαναβρεί η Αθήνα τη χαμένη της αίγλη. Να κινητοποιήσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Να τους κάνουμε να αισθανθούν ξανά περήφανοι για την ταυτότητα της πόλης. Να τους εντάξουμε σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που στόχο έχει να καταστήσει την Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, στην πράξη, κι όχι στα λόγια. Αυτή την αποστολή θα την υπηρετήσουμε όσοι συμμετέχουμε στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών μέχρι τέλους. Και πρώτος από όλους, εγώ. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια και τι χαρακτηριστικά θα προσλάβει, θα το δείξει ο χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, εγώ σήμερα είμαι εκλεγμένος δήμαρχος Αμαρουσίου για τρίτη συνεχόμενη θητεία, και θα παραμείνω ως το τέλος της θητείας μου στη θέση αυτή. Είμαι όμως και ενεργός πολίτης της Αθήνας. Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν πιστεύω στο μοντέλο του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας που έρχεται από το πουθενά, ως υποψήφιος σωτήρας, εμφανιζόμενος 3-4 μήνες πριν τις εκλογές. Είδαμε πού οδήγησε την Αθήνα το μοντέλο αυτό. Εγώ πιστεύω στη δυναμική των κοινωνιών, στους ανθρώπους με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές κι αγώνες. Κι όχι στους υποψηφίους που κάποιοι τους στρώνουν κόκκινα χαλιά για να χτίσουν προσωπικές καριέρες στην πλάτη της πόλης μας.
Επίσης αναφέρατε ότι η πρωτοβουλία σας αυτή είναι υπεράνω κομμάτων και παρατάξεων. Αποκλείεται οποιαδήποτε κομματική στήριξη ή συμμετοχή σ΄ αυτήν;
Πιστεύω στη στήριξη της κοινωνίας πάνω από όλα. Από κει και πέρα, είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία με όλα τα κόμματα που μπορούμε να έχουμε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα υπηρετεί τους δικούς μας στόχους κι όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Πέραν αυτών, κύριε Πατούλη, είστε και πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επειδή είναι υπό συζήτηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς το κρίνετε.
Το κρίνω κατώτερο των προσδοκιών μας, σε σχέση με τα σχεδόν δύο χρόνια που πέρασαν για να προωθηθεί στη Βουλή. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά θετικά σημεία. Κυρίως σε ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των ΟΤΑ. Όμως είναι αρνητικό ότι δεν τόλμησε τελικά το υπουργείο να προχωρήσει με περισσότερο τολμηρά βήματα στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των δήμων, αναβάλλοντας προφανώς τις τελικές λύσεις για το μέλλον, όταν θα τεθεί το ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη. Αναφέρομαι σε ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των δήμων, η καταστατική θέση των αιρετών της αυτοδιοίκησης, η αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού των δήμων ως πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας, η συμβολή των δήμων στην αναπτυξιακή προσπάθεια, κ.λπ.
Τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων και τίθενται από τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης επιτακτικά όλα τα τελευταία χρόνια, δεν αντιμετωπίζονται με το πολυνομοσχέδιο αυτό. Εξακολουθεί να μην προβλέπεται η απόδοση στους δήμους του συνόλου των πόρων που ορίζει ο Ν.3852/2010, ο γνωστός Καλλικράτης. Δεν προβλέπεται η σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010-2016. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση πόρων από το «Πράσινο Ταμείο», για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους δήμους. Δεν διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ. Παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη διάταξη που θέτει σε αργία τους αιρετούς δημάρχους από το αξίωμά τους απλά με αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη για κακουργηματική δίωξη, χωρίς να έχει υπάρξει πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Επαναφέρεται με μίζερο τρόπο η πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης των μελών του δημοτικών συμβουλίων που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Αποκλείονται όμως το 80% σχεδόν των δημοτικών συμβούλων, αφού εξαιρούν τους δημοτικούς συμβούλους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και όσους κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου. Δεν έγινε δεκτή η πάγια πρόταση της αυτοδιοίκησης για μοριοδότηση τής εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους, καθώς και για μόνιμη ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα.
Ασφαλώς, «δεν είναι όλα μαύρα» στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Υπάρχουν σε αυτό πολλά θετικά μέτρα, με πιο χαρακτηριστικά ότι προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής των οφειλών προς τους δήμους, με δόσεις. Ρυθμίστηκε το ζήτημα της αντιμισθίας των αντιδημάρχων. Επεκτάθηκε η παροχή του επιδόματος βαρέων κι ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, πέραν όσων εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. Προβλέπεται η παροχή κινήτρων από τους δήμους (δωρεάν σίτιση και διαμονή) σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών, για τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών (Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, αστυνομικό, λιμενικό, πυροσβεστικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό). Δημιουργείται το Μητρώο Πολιτών. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να δημοπρατούν τα υλικά από την ανακύκλωση των απορριμμάτων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα έσοδα τους.
Με δεδομένο ότι με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί δεν λύνονται τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τους δήμους, καθίσταται πλέον αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση και η χώρα δεν έχουν την πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος. Η όποια επιπλέον καθυστέρηση έχει κόστος στη λειτουργία των δήμων. Στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας, στην οποία η συμβολή της αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική.
Ανοιχτό αφήνει ο Γ. Πατούλης το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, στις δημοτικές εκλογές του 2019, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης