Σε μία διαρκή περιδίνηση βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στις ασφυκτικές προθεσμίες και στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι πάει πίσω η υποδόση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στην ελληνική οικονομίαΤο «καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, που θα μπλόκαρε την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είχε χτυπήσει εδώ και μέρες, ήδη από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η ομάδα εργασίας του EuroWorking Group -όπως είχε γράψει το zougla.gr- δεν έδωσε θετική εισήγηση για την εκταμίευση, ακολουθώντας τη γραμμή του «αυστηρού» Βερολίνου, που έστειλε μήνυμα για πιστή εφαρμογή του μνημονίου από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ «υπάρχουν ακόμα κενά. Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων. Η συμφωνία, όπως έχει υπογραφεί, προσφέρει επαρκή ευελιξία».

Το γεγονός ότι πάει πίσω η υποδόση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Οι δύο βασικές εκκρεμότητες ωστόσο προχώρησαν, με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει όλες τις εκκρεμείς εφαρμοστικές διατάξεις του προηγούμενου πακέτου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμποροι και επιχειρηματίες κρούουν πάντως τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει όχι μόνο για να πιστοποιήσει την ισχύ των τραπεζών, αλλά και για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να επιστρέψει στην κανονικότητα με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Με τις τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες πρέπει να αρχίσει να χτίζεται, λένε, κλίμα εμπιστοσύνης· οι τράπεζες να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την αγορά, να πληρώνονται τα δάνεια, να επιστρέψουν οι καταθέσεις και τελικά να αρχίσει το λεγόμενο «αναπτυξιακό σοκ».

Σενάριο αισιόδοξο, καθώς φρενάρεται από τη μάστιγα της υπερφορολόγησης, που οδηγεί σε μια κοινωνία δόσεων και κατασχέσεων.

Στην επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει μια γέφυρα επικοινωνίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων, που πρέπει να κλείσουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα την εφαρμογή της συμφωνίας. Ήδη έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει ορισμένες σκληρές αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από διεθνείς πιστωτές.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει να ακούσει τη θέση του ίδιου και της Κομισιόν για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Πρόσφατα ωστόσο, σε συνέντευξή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε συνδέσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει διάθεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης