Η κυβέρνηση γνώριζε από καιρό ότι τα σκληρά μέτωπα βρίσκονται μπροστά, με την εφαρμογή των πλέον επώδυνων μέτρων, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές.
Ο καιρός που όλα πρέπει να «κλείσουν» -με βασικά θέματα το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση και το προσφυγικό- έφθασε και ο κυβερνητικός σχηματισμός βρίσκεται ακόμη σε μετέωρο βηματισμό, που εν πολλοίς οφείλεται σε καθυστερήσεις, παλινωδίες, σύγχυση και κατάρριψη όλων των πολιτικών πεποιθήσεων που τον έφεραν αντιμέτωπο με τη λαϊκή οργή.
Ο κυβερνητικός σχηματισμός βρίσκεται ακόμη σε μετέωρο βηματισμόΉδη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια πρώτη… γεύση των αντιδράσεων αυτών σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη, την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου θεωρείται persona non grata σε πολλά αγροτικά μπλόκα. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι των νησιών όπου δημιουργούνται τα hot spots δεν σταματούν τις διαμαρτυρίες και έρχονται στα χέρια με δυνάμεις της αστυνομίας.
Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας (με τη συνέντευξή του στην «Αυγή») ακολούθησε, τουλάχιστον ως προς το εσωτερικό μέτωπο, την κλασική συνταγή του… «φταίνε οι άλλοι». Όσοι «υποκινούν τον κοινωνικό αυτοματισμό», τα «χρεοκοπημένα, συστημικά ΜΜΕ», η αντιπολίτευση, το κατεστημένο με το οποίο η κυβέρνηση συγκρούεται, όπως τόνισε.
Αγώνας δρόμου για το προσφυγικό
Στο εξωτερικό μέτωπο, οι εταίροι αναμένουν απαντήσεις ρεαλιστικές, απολογισμό και μέτρα… Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσει όχι πλέον προτάσεις αλλά αποδείξεις ότι κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά στη διαχείριση του θέματος με την ολοκλήρωση της κατασκευής των πέντε κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων έως τις 18 Φεβρουαρίου, ώστε να αναστρέψει την απειλή για κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με τη FYROM.
Η παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να είναι καταλυτική, καθώς ο φόβος για αύξηση των προσφυγικών ροών είναι πιο πραγματικός από ποτέ, με την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία να είναι εκρηκτική και την κυβέρνηση –μετά την υπαναχώρηση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο– να ποντάρει τώρα στην παρουσία των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για να ελέγξει τη δράση των διακινητών.
Ορατός ο κίνδυνος πρόσθετων μέτρων
Στο περιθώριο της Συνόδου οι επαφές που αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες της Ε.Ε., κυρίως την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων σχετικά με την αξιολόγηση αλλά και τις ασκήσεις πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής ισορροπίας, μετά τον «κεραυνό» του Πολ Τόμσεν περί ανάγκης πρόσθετων μέτρων 9 δις ευρώ έως το 2019.
Η κυβέρνηση «τρέχει» να ολοκληρώσει τα hot spots στα ελληνικά νησιάΚαι μπορεί η Κομισιόν να μην υιοθετεί την πρόταση του Δανού οικονομολόγου κ. Τόμσεν, βλέπει όμως δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 900.000 ευρώ το 2016 και πιέζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ελληνική κυβέρνηση να το καλύψει προχωρώντας σε περικοπές στις υψηλές κύριες συντάξεις και στις επικουρικές.
Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», με την κυβέρνηση να αναζητεί εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να μην αναγκαστεί σε άτακτη υποχώρηση και κόψιμο για 12η φορά των συντάξεων, τη μόνη δέσμευση που της δίνει ακόμη κοινωνικό «άλλοθι».