Βήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας εκτίμησε ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Κέρκυρα. 

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας “είναι μεγάλης σημασίας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζητούμενο της συνόδου που είναι το “να οικοδομήσουμε μαζί, μια βιώσιμη και περιεκτική ειρήνη στην ευρωατλαντική περιοχή” υπογράμμισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ και χαρακτήρισε “ιδιαίτερα σημαντική την κοινή απόφαση”, που θα επιδιώξει την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην προοπτική μιας στρατιωτικής συνεργασίας.

Επίσης, τόνισε πως αυτή η σύνοδος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης.

Παρουσία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών και του αναπληρωτή Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, οι 29 υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Ρωσίας θα αναζητήσουν ένα πρόγραμμα εργασίας, με σκοπό την προώθηση λύσεων σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η αντιπυραυλική ασπίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι χαρακτήρισε “καλή πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς” τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, λέγοντας ότι φέρνει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες τις πλευρές και ξεπαγώνει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη Γεωργία, είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη θέση του ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι δεν αποδέχονται την αναγνώριση των δύο δημοκρατιών (Ν. Οσετίας, Αμπχαζίας), ούτε το βέτο της Ρωσίας, αλλά το νόημα αυτής της συνάντησης είναι να προχωρήσει το θέμα που έχει εγκλωβίσει το σύνολο των σχέσεων, κατάσταση που δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε της Γεωργίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, είπε ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να επαναλάβουν τη στρατιωτική τους συνεργασία που είχε “παγώσει” μετά τον πόλεμο της Γεωργίας.

Πριν από την έναρξη της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ , παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης