Το κατώφλι της Καγκελαρίας διέβη στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με τιμές από την Γερμανίδα καγκελάριο, με τα πρόσωπα των δύο ηγετών να μαρτυρούν το θετικό κλίμα της συνάντησης.

Εν συνεχεία, Μέρκελ και Τσίπρας ανέβηκαν στον έκτο όροφο του κτιρίου, προκειμένου να συνομιλήσουν, στη μικρή αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

Από τη συνάντηση, η Αθήνα προσδοκά να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της έλλειψης ρευστότητας, τη στιγμή που το Βερολίνο επιμένει μονότονα στο μότο «πρώτα αξιολόγηση, μετά δόση»Οι διμερείς επαφές διεξάγονται στον απόηχο της επιστολής που είχε στείλει στις 15 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο και την οποία έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι «Financial Times», αλλά και στη σκιά των δηλώσεων του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, που… ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να… κρατά μικρό καλάθι.

Από τη συνάντηση, η Αθήνα προσδοκά να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της έλλειψης ρευστότητας, τη στιγμή που το Βερολίνο επιμένει μονότονα στο μότο «πρώτα αξιολόγηση, μετά δόση».


Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από την Άνκελα Μέρκελ:








 
Λίστα μεταρρυθμίσεων στο τραπέζι

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο τραπέζι του ελληνο-γερμανικού διαλόγου κουβαλώντας στον χαρτοφύλακά του την κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, που είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη οκταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ευελπισθώντας σε μία δήλωση επιδοκιμασίας από τη γερμανική πλευρά.

Πρώτα μισθοί και συντάξεις. Στην… ουρά οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, διαμηνύει ο Αλέξης ΤσίπραςΥπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει πεντασέλιδη επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, με την οποία προειδοποιούσε το Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, ξεκαθάριζε ότι εάν η κυβέρνηση κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην κάλυψη των υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την καταβολή συντάξεων και μισθών, η πλάστιγγα γέρνει προς τη δεύτερη επιλογή.

«Η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας -προοπτική που δεν θα ανεχθώ», τόνιζε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει την γερμανική πλευρά για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μέτρα που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας και δεν θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ως αντίδωρο, θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να μην επιτρέψει ένα μικρό θέμα ρευστότητας και κάποια «θεσμική αδράνεια» να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτήν την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της» είχε αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Μικρό καλάθι ζητεί η Γερμανία

Την ίδια ώρα η καγκελαρία, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ είχε υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας», χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση

«Δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη σημερινή συνάντηση», ξεκαθαρίζει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωποςΔιευκρίνισε, πάντως, ότι η κα Μέρκελ ενδιαφέρεται φυσικά να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» από τη σημερινή συνάντηση.

«Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν από τo τετ-α-τετ των δύο ηγετών στην Καγκελαρία. 

«Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση, όμως, της λίστας αφορά το Eurogroup» προσέθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια ζητήματα θα θέσει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε, όμως, ότι η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει.

Αναφερόμενος στη σύσταση της γερμανικής αντιπροσωπείας στην αποψινή συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι την καγκελάριο θα την πλαισιώνουν συνεργάτες της, αρμόδιοι για τα οικονομικά, τα εξωτερικά και τα θέματα ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η κα Μέρκελ έλαβε επιστολή από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό της, επικαλούμενος τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της.

Επίθεση αγάπης από την Bild

Εξάλλου, ένα ανέλπιστο «δώρο» δέχτηκε λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε το «ζεστό» πρωτοσέλιδο της Bild, η οποία δείχνει να εγκαταλείπει τη γραμμή της προκλητικότητας και να αναφέρει σε άπταιστα ελληνικά: «Καλώς ήρθατε στη Γερμανία, κύριε Τσίπρα».

Επιπλέον, η «Βιλδ», όπως βαφτίστηκε προς τιμή του Έλληνα προσκεκλημένου η γερμανική εφημερίδα, στον υπέρτιτλο αναφέρει «Ακριβή μου Ελλάδα: 50 λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες μας είναι αγαπητοί».

Η φράση «Ακριβή μου Ελλάδα» υπάρχει μόνο στους ελληνικούς τίτλους και αρκετοί αναρωτιούνται αν αναφέρεται στο συναισθηματικό σημαινόμενο της λέξης ή το οικονομικό.

Το πρωτοσέλιδο έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Κυριακής ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Κάι Ντίκμαν. Το πρώτο θέμα της «Bild» κοσμεί φωτογραφία με πλατύ χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα.

Η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού:

Διαβάστε επίσης: