Το σαφές, αλλά και σταθερό από την πρώτη στιγμή της εσωκομματικής σύγκρουσης, προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά κατέγραψαν τέσσερις κυλιόμενες Ανοικτές Διαδικτυακές Ψηφοφορίες, που διεξήχθησαν από την zougla.gr. Το προβάδισμα του Μεσσήνιου πολιτικού ενισχύθηκε, όσο περνούσαν οι εβδομάδες, για να σημειώσει ένα άλμα μετά και την στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταγεγραμμένη εξαρχής τάση μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε εσχάτως και από τις συμβατικές μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών. Είναι ηλίου φαεινότερο, πως οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις ευθυγραμμίζονται με τα αποτελέσματα τα οποία κατέδειξαν οι τέσσερις Ανοικτές Ψηφοφορίες.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση τουΕν αναμονή των τοποθετήσεων και άλλων σημαντικών στελεχών της ΝΔ έναντι των δύο υποψηφίων, όπως επί παραδείγματι του Άρη Σπηλιοτώπουλου, και μετά την απειλή ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σταμάτη, η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων παγιώνεται με την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει εξαντλήσει το απόθεμα επιρροής που διέθετε, και τον Αντώνη Σαμαρά να συνενώνει την πλατιά μάζα των μελών – ψηφοφόρων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο σημαντικό ερώτημα που απασχολεί πλέον τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι το κατά πόσο το κόμμα απειλείται με διάσπαση την επομένη της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης. Σημαντικό στοιχείο που θα έπρεπε να ληφθεί υπ΄ όψιν είναι η επιρροή, που κατά τους κομματικούς παράγοντες διαθέτει η Ντόρα Μπακογιάννη εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (φέρεται να επηρεάζει 50 βουλευτές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς διαμορφώθηκε η τάση

Το προβάδισμα του Μεσσήνιου πολιτικού είχε διαπιστωθεί ήδη από την πρώτη διαδικτυακή μέτρηση της zougla.gr, που έλαβε χώρα από την 16η έως την 19η Οκτωβρίου. Επιβεβαιώθηκε δε στη δεύτερη και την τρίτη κατά σειρά μέτρηση, κατά τις περιόδους 30 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου και από την 3η Νοεμβρίου έως την 6η του ιδίου μηνός.

 
 H δημοσκόπηση της 16ης Οκτωβρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 Η δημοσκόπηση της 30ης Οκτωβρίου

 
 Η δημοσκόπηση της 1ης Νοεμβρίου

Τι δείχνει η τελευταία μέτρηση

Στην τελευταία Ανοικτή Ψηφοφορία ψήφισαν 19.223 χρήστες του Διαδικτύου, εκ των οποίων οι 10.200 είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Το δείγμα είναι εξαιρετικά μεγάλο -και πάντως το μεγαλύτερο από όλες τις μετρήσεις, συμβατικές ή μη, που έχουν διεξαχθεί για τις εσωκομματικές εκλογές στην Ν.Δ. Από το σύνολο του δείγματος μετρήθηκαν μόνο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι απλός. Θα έπρεπε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μέτρησης, οπότε η γνώμη πολιτών που δεν πρόκειται να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού της ΝΔ θα επηρέαζε την τελική εκτίμηση.

Η πρόθεση ψήφου αυτών των 10.200 ψηφοφόρων, που επέλεξαν δια της ψήφου των την Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα.

 
 Η δημοσκόπηση της 1ης Νοεμβρίου

Το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ την ημέρα της εκλογής νέου αρχηγού έρχεται να εξηγήσει η παρακάτω απεικόνιση.

Αφού επισημανθεί πως το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ εκείνων των μελών της ΝΔ, που δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία της 29ης Νοεμβρίου, και φθάνει το 67,2%.

 
 Πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ

Εδώ, αποτυπώνεται μία νέα πραγματικότητα σε σύγκριση με τις παλαιότερες μετρήσεις. Παρατηρείται, δηλαδή, μία δυναμική προσέλευσης στις εσωκομματικές κάλπες, αφού μόνο το 32% των χρηστών του Διαδικτύου που ψήφισαν δηλώνουν πως είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας, και το 44% δηλώνει πως θα εγγραφούν μέλη προ ή κατά την ψηφοφορία. Παραμένει, βεβαίως, ένα 24% που δηλώνει αδιάφορο.

Στο επόμενο γράφημα αποτυπώνεται η διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου των μελών – ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ως προς του δύο βασικούς διεκδικητές της αρχηγίας στις τέσσερεις Ανοικτές Διαδικτυακές Ψηφοφορίες από την «zougla.gr».

 
 Η διαχρονική διαμόρφωση των τάσεων

Είναι φανερό πως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των κυλιόμενων Ανοικτών Ψηφοφοριών (αλλά και τις πρόσφατες μετρήσεις εταιρειών Δημοσκοπήσεων), η πολιτική επιρροή του Αντώνη Σαμαρά στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας ενισχύεται όσο περνά ο καιρός, και η διαφορά μεταξύ των δύο κυρίαρχων στρατοπέδων αποτυπώνεται με πράξεις, αλλά και πολιτικές κουβέντες.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξακολουθεί να επηρεάζει έως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (50 περίπου βουλευτές), ενώ φαίνεται ότι διασφαλίζει τον έλεγχο σε μεγάλες Νομαρχιακές και Περιφερειακές οργανώσεις.

Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας διασφαλίσει την στήριξη πυλώνων του Καραμανλισμού, της Λαϊκής Δεξιάς και, βεβαίως, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιτυγχάνει να επηρεάσει τη βάση των μελών του κόμματος.

Ως εκ τούτου, η εξίσωση είναι σχετικά απλή. Εάν ψηφίσει το 30% (και πλέον) των μελών – ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, η νίκη του Αντώνη Σαμαρά είναι απολύτως διασφαλισμένη. Με αυτή την έννοια, η επαπειλούμενη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση νίκης του κ. Σαμαρά, αποτελεί επί της ουσίας την «Αχίλλειο πτέρνα» της καμπάνιας της Ντόρας Μπακογιάννη, αφού η θυγατέρα του Κ. Μητσοτάκη χρεώνεται εξ’  ολοκλήρου την εκτόξευση της απειλής, έστω κι αν δεν έχει ποτέ διατυπώσει επίσημα μία τέτοια άποψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης