Τεταμένο είναι το κλίμα στη Βουλή με αφορμή αυτή τη φορά τα μέτρα τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση.
Στην μαραθώνια συζήτηση η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα επί τάπητος τίθενται το σχεδίου νόμου των 941 σελίδων και των 4,9 δισ. μέτρων.
Η συζήτηση πραγματοποιείται στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς οι συναρμόδιες Επιτροπές στις οποίες θα γίνει η επεξεργασία του σχεδίου νόμου είναι τέσσερις και σε αυτές μετέχουν περίπου 200 βουλευτές.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος προκειμένου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος «να ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει, για το χρέος».
Συνολικά την πρώτη μέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» πρόκειται να μιλήσουν πάνω από πενήντα βουλευτές, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η τοποθέτηση των φορέων.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως παραμένει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να μην κλείσει η τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου και σημείωσε ότι μπορεί να πάει τον Ιούνιο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα έχουν αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, αφού αυτοχαρακτηρίστηκε ως «μπακάλης» στα οικονομικά, έκανε λόγο για δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
Ενώ λίγο αργότερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «αχρείαστα μέτρα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ τα οποία έχουν την σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μνημόνια που έφερε από το 2015 και μετά».
Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου υπερασπίστηκαν, μαζί με τον Τσακαλώτο τα αντίμετρα.