Προς αναζήτηση ενός μοντέλου που θα ζωντανέψει την αποστειρωμένη διαδικασία των debate, αποφεύγοντας όχι όλες, αλλά έστω κάποιες από τις αγκυλώσεις του πρωτοκόλλου που έπνιξαν ουσία και θέαμα την προηγούμενη φορά, βρίσκονται τα κομματικά και επικοινωνιακά επιτελεία σε Κουμουνδούρου και Συγγρού.

Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη ενόψει του κρίσιμου «ενώπιος – ενωπίω» των δύο πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα, από τη συχνότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι σημείο εκκίνησης των συζητήσεων είναι οι προδιαγραφές του πολυκομματικού debate της περασμένης Τετάρτης, οι αλλαγές δεν θα είναι θεαματικές. Βούληση εκατέρωθεν υπάρχει για να είναι πιο χαλαρή η διαδικασία των απαντήσεων Τσίπρα-Μεϊμαράκη. Χρονόμετρο θα υπάρχει, αλλά αναζητείται τρόπος, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους, μέχρι να μηδενίσει ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους, να μπορούν, κάποιες φορές, να επανέλθουν.

Και τα δύο επιτελεία, Κουμουνδούρου και Συγγρού, εκτιμούν ότι de facto η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο, θα είναι πιο ζωντανή, Λογικό και αναμενόμενο καθώς θα μεσολαβεί μικρότερος χρόνος ανάμεσα στις απαντήσεις των δύο. Αυτό τους λύνει σε κάποιο βαθμό τα χέρια, καθώς θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία ακόμη μία πληκτική και ανώφελη διαδικασία. Δεν έχουν όμως καταλήξει ακόμα, αν θα δοθεί η δυνατότητα, Τσίπρας και Μεϊμαράκης να δέχονται ερωτήσεις της ίδιας θεματικής ενότητας.

Η σκέψη να βρεθούν απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς δύο ή το πολύ τρεις δημοσιογράφοι, φαίνεται να έχει ήδη αποκλειστεί. Η δημοσιογραφική παρουσία, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι αντίστοιχη του αριθμού των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελάχιστες ημέρες που μεσολαβούν από το απογοητευτικό πολυκομματικό debate της Τετάρτης έως το debate της Δευτέρας, δεν επιτρέπει, σίγουρα, να εκτιμηθούν βήμα-βήμα οι πάγιες αδυναμίες της διαδικασίας. Δίνει όμως και στα δύο επιτελεία εμπειρία και δυνατότητα τουλάχιστον να μπουν οι βάσεις συστηματικής συζήτησης για «ριζοσπαστικές» αλλαγές. Σίγουρα πρέπει να ξεπεραστεί και μία φοβική αντιμετώπιση, καθώς περαιτέρω ελαστικότητα στη διαδικασία ανησυχούν ότι ίσως οδηγήσει σε διαρκείς αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Είναι κάτι που σε κάθε περίπτωση θέλουν να αποφύγουν τα επιτελεία αλλά και οι ίδιοι οι αρχηγοί, καθώς, θα ανέτρεπε το στόχο της ουσιώδους ανταλλαγής θέσεων και επιχειρημάτων και θα προκαλούσε την αγανάκτηση των τηλεθεατών ψηφοφόρων, που λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες αναζητούν ακόμα απαντήσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται και το θέμα της αυστηρής σκηνοθεσίας, που δεν επιτρέπει γενικά πλάνα την ώρα που τοποθετείται ένας αρχηγός. Η συζήτηση είναι ακόμα ανοιχτή και αναμένεται ραντεβού των επιτελείων των δύο κομμάτων για κοινή επεξεργασία και συμφωνία των όρων του debate.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέτυχαν και στο debate, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015, 00:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης