Τα νεότερα για την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προοριζόμενου για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, Βασίλη Ράπανου, φαίνεται πως μεταθέτουν χρονικά την επίσκεψη της τρόικας, που είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Ο Βασίλης Ράπανος αναμένεται να λάβει εξιτήριο το απόγευμα της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.
Ο Γιώργος Ζανιάς παραμένει υπουργός Οικονομικών, όμως την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Τούτων δοθέντων, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν θα είχαν ιδιαίτερα παραγωγική επίσκεψη, εφόσον έρχονταν στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η τρόικα αναβάλλει το ταξίδι της στην Ελλάδα για «μερικές μέρες» και η νέα ημερομηνία «θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα». Εκτιμάται ότι η τρόικα ενδεχομένως να φθάσει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου -πιθανώς τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.
Οι «κόκκινες» γραμμές των δανειστών
Το φορολογικό, τα εργασιακά, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του δημοσίου τομέα αποτελούν τον κύριο άξονα των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών μέσω της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων (ακόμα και με απόλυση). Συνολικά 150.000 εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν φύγει μέχρι το 2014, με την παράλληλη κατάργηση δημοσίων φορέων και οργανισμών. Έντονη πίεση θα αυξηθεί για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να μπουν χρήματα στα άδεια ταμεία του κράτους.
Σε αντάλλαγμα θα υπάρξει μια επικαιροποίηση του Μνημονίου, με μια μικρή χρονική παράταση για τη μείωση του ελλείμματος.
Όσον αφορά στα εργασιακά, η τρόικα θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% ελέω ανταγωνιστικότητας και αναμένεται να… «στυλώσει» τα πόδια στο έδαφος, την ίδια στιγμή που πρόκειται να φανεί διαλλακτική στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θέτοντας θέμα επανεξέτασης της γενικής εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, 14:29
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος