Η πολυσυζητημένη αναβάθμιση των F-16, η οποία ήδη από το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν προφανώς μια κίνηση ανάγκης, δεδομένου ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος μιας αγοράς νέων αεροσκαφών με σύγχρονες τεχνολογίες.

Tο βασικό πρόβλημα αφορά στις δυνατότητες δανεισμού της χώρας από τη διεθνή αγορά για τη διασφάλιση τέτοιου επιπέδου εξοπλιστικών προγραμμάτωνΕπίσης, το βασικό πρόβλημα αφορά στις δυνατότητες δανεισμού της χώρας από τη διεθνή αγορά για τη διασφάλιση τέτοιου επιπέδου εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, η ουσιαστική αναβάθμιση των επιθετικών και αμυντικών δυνατοτήτων του στόλου των ελληνικών F-16 είναι η μεσοβέζικη λύση που διασφαλίζει βραχυπρόθεσμα τις δυνατότητες αναχαίτισης και προσβολής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα υπόλοιπα λέγονται εκ του περισσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά είχε υποβάλει αίτημα αναβάθμισης των μαχητικών της εδώ και καιρό προκειμένου να αρχίσει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης για το τελικό ύψος της δαπάνης αλλά και τη διαμόρφωση του ποιοτικού πλαισίου τεχνολογικής-ηλεκτρονικής ανανέωσης του πτητικού υλικού καθώς και της μετατροπής των υφιστάμενων προσομοιωτών αλλά και της αγοράς ενός τρίτου τέτοιου προσομοιωτή.

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των εγγράφων και του επίσημου ιστοτόπου του αμερικανικού Yπουργείου Άμυνας προκύπτουν τα εξής:

Η μετατροπή-αναβάθμιση αφορά σε 123 αεροσκάφη, δύο προσομοιωτές και την αγορά ακόμη ενός προσομοιωτή. Οι παρακάτω λεπτομέρειες εξηγούν το πώς η αναβάθμιση αυτή θα υλοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Block V, εκτιμώμενου κόστους $2.404 εκατ. (€2,04 δισ.).

Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει 125 συστήματα ραντάρ APG-83 SABR τεχνολογίας AESA, 123 τμηματικούς υπολογιστές αποστολής (Modular Mission Computers: MMCs), 123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16, 123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS) και 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs).

Περιλαμβάνονται ακόμη 123 προηγμένα συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF), η προμήθεια ενός προσομοιωτή πτήσεων F-16V και η αναβάθμιση των δύο υφισταμένων, η αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφης, η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και λοιπά συναφή στοιχεία εφοδιαστικής υποστήριξης, ολοκλήρωσης και πιστοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.

Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία προωθεί την αναβάθμιση του συνόλου των F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70 με στόχο την αύξηση της φονικότητας, της διαλειτουργικότητας και επιβιωσιμότητας του κορμού μαχητικών της αεροσκαφών με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και την ομογενοποίηση του στόλου που θα οδηγήσει στη βέλτιστη διαθεσιμότητα, επιχειρησιακή αξιοποίηση και εφοδιαστική υποστήριξη των αεροσκαφών μακροπρόθεσμα.

Το συνολικό κόστος που αναγράφεται στο έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού Πενταγώνου καλύπτει όλο τον κύκλο εργασιών για την αναβάθμιση των 123 αεροσκαφών. Σε αυτόν τον κύκλο εργασιών ενδεχομένως συμπεριλαμβάνονται τεχνικές βοήθειες αλλά και συμπαραγωγές του επιπέδου των αντισταθμιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια γενικότερη τεχνική – τεχνολογική αναβάθμιση της δύναμης κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο το μάξιμουμ της αποτελεσματικότητας με το μίνιμουμ της λειτουργικής δαπάνης. Τέτοια προγράμματα δεν υλοποιούνται από τη μια μέρα στην άλλη και δεν τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογείται η αγορά ενός νέου αμυντικού υλικού.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης