Τo στοίχημα των δύο επιτελείων, Αναστασιάδη και Μαλά, είναι να καταφέρουν να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μερίδιο από όσους στον πρώτο γύρο ψήφισαν Γιώργο Λιλλήκα και όσους απείχαν από τις κυπριακές προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χρειάζεται μικρό αριθμό ψήφων για να περάσει το φράγμα του 50% και να κερδίσει τις εκλογές, αν και το επιτελείο του στοχεύει πολύ πιο υψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σταύρος Μαλάς και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως ο αγώνας είναι δύσκολος και η απόσταση που έχουν να διανύσουν μεγάλη, εξακολουθούν ωστόσο να πιστεύουν σε ανατροπή.

Το φλερτ με την ΕΔΕΚ, πάντως, δεν έχει αποδώσει. Ο Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε χθες χωριστά τους Αναστασιάδη και Μαλά, τους οποίους προετοίμασε για την απόφαση του κόμματός του. Το Πολιτικό Γραφείο των Σοσιαλιστών αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή, που συνέρχεται την Πέμπτη, το κόμμα να μην τοποθετηθεί υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων για την Προεδρία.

Με απευθείας επαφές, οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, συνέχισαν τις διαβουλεύσεις τους με τις ηγεσίες κομμάτων εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Ταυτόχρονα, σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται τα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων που τους στηρίζουν με στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατό ευρύτερων συμμαχιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, ενώ ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

Η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προγραμματικές της προτάσεις και δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή σε θέματα κατανομής της εξουσίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κ.Σ. της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντησή του, στα γραφεία της ΕΔΕΚ, με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά.

«Σε καμία εκδοχή και σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε αυτήν την εβδομάδα σε συναλλαγές, οι οποίες αφορούν σε διανομή και κατανομή τιμαρίων της εξουσίας» είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως σκοπός της συνάντησης με τον κ. Μαλά ήταν για να θέσει ενώπιον τους ο υποψήφιος πρόεδρος τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες του σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ θα πάρει τις αποφάσεις της στα συλλογικά της όργανα, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής, και ότι ο ίδιος θα διαβιβάσει τις θέσεις του κ. Μαλά στα συλλογικά όργανα, για να τις έχουν υπ’ όψιν τους όταν θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε στις δηλώσεις του πως έχει ξεκαθαρίσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του και όσον αφορά στο Κυπριακό και όσον αφορά στην οικονομία και το πώς αντιλαμβάνεται την Κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού, την οποία έχει προαναγγείλει και πριν από τον πρώτο γύρο.

«Έχω επεξηγήσει ότι στο Κυπριακό θεωρώ πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί περαιτέρω ένα πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πέραν από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, δηλαδή ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης, έτσι ώστε και κάποια επί μέρους θέματα να συμφωνηθούν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε.

Είπε πως για τον ίδιο η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού που να δίνει και ένα περιεχόμενο στη διακήρυξη του 2009 του Εθνικού Συμβουλίου «αποτελεί απόλυτη δέσμευση που θα υλοποιηθεί τους πρώτους δυο-τρεις μήνες της διακυβέρνησης μέσα από εξαντλητικές συνεδρίες και του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και ομάδων εργασίας για να ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα και να υπάρχει πλήρης συναντίληψη». «Δεν θα κινηθούμε στη βάση της οποιασδήποτε πλειοψηφίας. Προσπάθειά μας είναι μια ομόφωνη απόφαση που να μεταφραστεί σε ένα ομόφωνα αποδεκτό περιεχόμενο» πρόσθεσε.

Σε σχέση με την Κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού είπε πως «η δική μου κυβέρνηση θα αποτελείται από 15 χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού εκπροσώπου και φυσικά των δύο υφυπουργείων που έχω ήδη προαναγγείλει, το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Στρατηγικού Σχεδιασμού, κάτω από το οποίο θα ενταχθεί το Γραφείο Προγραμματισμού, και το Υφυπουργείο για τη Ναυτιλία, 15 στο σύνολο και με τα υπουργεία».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως είναι καλοδεχούμενη η στήριξη από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, προσθέτοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η Κύπρος σε μια δική του διακυβέρνηση θα έχει συμμάχους και πως αυτό είναι απάντηση προς πολλούς «που λένε ότι εμείς δεν έχουμε στήριξη στην Ευρώπη». «Αυτό δεν ισχύει» διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ – Φιλελεύθερος

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης