Την πεποίθησή της ότι «μόνο η Αριστερά μπορεί να ξαναδιεκδικήσει μια κοινωνική Ευρώπη απέναντι στον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού» εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.
«Η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε ”ρωγμές” στην Ε.Ε.» σημείωσε και πρόσθεσε πως «πάνω σ’ αυτές οφείλουμε να δουλέψουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι επιδιώκει να παλέψει από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για την ενίσχυση της χώρας και για ένα ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο η ίδια η Ευρώπη το έχει εγκαταλείψει.
«Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να λειτουργεί με τρόπο που έχει υποβαθμίσει και τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων. Δεν πάει καλά αυτή η Ευρώπη έτσι, υπονομεύει τις ιδρυτικές της αρχές, δηλαδή τη δημοκρατία» επισήμανε χαρακτηριστικά η κα Αναγνωστοπούλου.
Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμησή της ότι «το να φεύγαμε από το ευρώ βάσει των οδηγιών Σόιμπλε ή και μόνοι μας ήταν πράγματι άλμα στο κενό» και κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορούσε μια αριστερή κυβέρνηση να διακινδυνεύσει την αυτόματη αυτοκτονία του λαού».
Το μεγάλο δίλημμα, σύμφωνα με την κα Αναγνωστοπούλου, ήταν «ή να πηδήσουμε στον γκρεμό ή να πάρουμε έναν άλλο δρόμο, εναλλακτικό, για να ανεβούμε, να ξαναπιάσουμε τον στόχο μας». «Ήθελαν να δείξουν ότι η άλλη φωνή δεν περνά εύκολα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στη συνεργασία της με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι τα πάει «μια χαρά» και τόνισε ότι «ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του, υπάρχει σεβασμός ανάμεσά μας, και αυτό νομίζω ότι είναι το καλύτερο κριτήριο για να συνυπάρχουν δύο άνθρωποι».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποδόμησής της, απάντησε καταφατικά και αναφέρθηκε σε εθνικιστικούς κύκλους, τονίζοντας πως με το που εμφανίζεται ένα πρόσωπο που δημόσια χτυπάει τον εθνικισμό αμέσως γίνεται «εκστρατεία προσωπικής αποδόμησής του, σχεδόν εξόντωσής του».
«Δεν υπάρχει ούτε μία αληθινή είδηση σε αυτά τα δημοσιεύματα» ξεκαθάρισε και επισήμανε πως η χρήση άπειρων ψεμάτων και αβάσιμων πληροφοριών κατασκευάζει ένα πλαίσιο συζήτησης το οποίο φτάνει στα όρια του μπούλινγκ».
«Το περιεχόμενο, το στιλ και το ύφος είναι ακριβώς ίδια με της Χρυσής Αυγής, σημείωσε η κα Αναγνωστοπούλου και διευκρίνισε ότι εκφράσεις όπως «μισεί την πατρίδα», «μισεί το έθνος», είναι χρυσαυγίτικης τεχνοτροπίας, «φράσεις που θα σήκωναν και ποινικές διώξεις, καθώς κατηγορείς έναν άνθρωπο ως εθνικό προδότη».