Στη Σύνοδο Κορυφής του Στρασβούργου – Κιέλου, τον Απρίλιο του 2009, αποφασίσθηκε η αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, η οποία σε συνεργασία με το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο καλείται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.

Από την ίδρυση της Συμμαχίας, το 1949 τα «στρατηγικά δόγματα» – που είναι τα πιο σημαντικά νατοϊκά έγγραφα μετά από την ιδρυτική συνθήκη – αποφασίζονται στις συνόδους του Βορειατλαντικού Συμβουλίου (NAC), έπειτα από μια μακρά πορεία συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και ανταλλαγής εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα στρατηγικά δόγματα συντάσσονταν από τους στρατιωτικούς που τα έφεραν προς έγκριση στις πολιτικές αρχές της Συμμαχίας και ήταν διαβαθμισμένα έγγραφα.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, τα στρατηγικά δόγματα συντάσσονται από τις πολιτικές αρχές της Συμμαχίας με τις συμβουλές και τις γνωμοδοτήσεις των στρατιωτικών αρχών.

Από το 1991  και μετά, τα στρατηγικά δόγματα έπαψαν να είναι διαβαθμισμένα έγγραφα και δημοσιοποιούνται, συνοδεύονται, όμως, από διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου δημιούργησε νέα δεδομένα για τη Συμμαχία και τις αντιλήψεις της, καθώς το ΝΑΤΟ βρέθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των ικανοτήτων των μελών του για την ανάληψη νέων καθηκόντων (όπως η δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν) αλλά και επίσπευσης του μετασχηματισμού του, για να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις σε έναν κόσμο περισσότερο διεθνοποιημένο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης