Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Σε άνθρακα μετατρέπεται ο «πολυδιαφημισμένος» θησαυρός του Λιχτενστάιν, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της zougla.gr, τα στοιχεία τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του ΣΔΟΕ δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν φορολογικές παραβάσεις!

Μάλιστα, τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν φροντίσει να ενημερώσουν γι αυτή την εξέλιξη το υπουργείο Οικονομικών, τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο. Το εντυπωσιακότερο όμως – και πλέον περίεργο – της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα εξακολουθεί να συντηρείται επικοινωνιακά καθώς κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με λίστα-χρυσάφι η οποία ακόμη διερευνάται.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη λίστα παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ρωτήθηκε και μάλιστα δυο φορές από βουλευτές: Τον ανεξάρτητο, κ. Νικολόπουλο και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Κεγκέρογλου.

Η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου κατατέθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2012, ενώ η αντίστοιχη του κ. Κεγκέρογλου είχε κατατεθεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Τα δυο μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ζητούσαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με την περιβόητη λίστα για την οποία αλλά κράτη κατέβαλλαν εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν.

Η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου δεν έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα. Μάλιστα ο ανεξάρτητος βουλευτής ετοιμάζεται να καταθέσει νέα ερώτηση ζητώντας να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει λάβει απάντηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών όμως έχει ήδη λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, εδώ και μήνες, για την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου. Από τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Στέλιος Στασινόπουλος, ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, έχει ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο ότι «περιήλθαν στοιχεία για 17 υποθέσεις», οι οποίες «ελέγχθηκαν και με βάση τα εν λόγω στοιχεία δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθούν φορολογικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις».

Δείτε το έγγραφο του ΣΔΟΕ προς το υπουργείο



Το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν να συζητηθεί το θέμα για τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται για τις συνολικά πέντε λίστες, κατόπιν της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους, θα δινόταν και η απάντηση για την περιβόητη λίστα του Λίχτενσταιν.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά η συζήτηση ματαιώθηκε καθώς ο κ. Μαυραγάνης φέρεται να ζήτησε περισσότερο χρόνο.

Παρακολουθήστε τι δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου στην εκπομπή Cosa Nostra Live:

«Κρύβουν την αλήθεια»

Η συγκεκριμένη υπόθεση η οποία «ταλάνισε» τη δημόσια ζωή της χώρας και αποτέλεσε αφορμή για να κατατεθούν σειρά ερωτήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, φαίνεται ότι κλείνει με άδοξο τρόπο ως προς τα αποτελέσματα του ελέγχου, χωρίς ωστόσο οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ να το ανακοινώνουν στους έλληνες βουλευτές και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό. Οι ίδιοι όμως φέρονται να γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί μέσω των ενημερωτικών σημειωμάτων που έχουν λάβει από το ΣΔΟΕ.

Σε αυτά αναφέρεται ότι στην κατοχή των στελεχών του Σώματος περιήλθαν στοιχεία για 17 (όλες και όλες) υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας και είχαν καταθέσεις στη συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο από τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησαν οι ελληνικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι δεν σημειώθηκαν φορολογικές ή άλλου είδους παραβάσεις. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί εδώ και 1,5 χρόνο.

Η συγκεκριμένη λίστα αποκαλούμενη ως «λίστα Λιχτενστάιν» ή «λίστα Κίμπερ» παρελήφθη από τις ελληνικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 2008 και έκτοτε παρέμεινε –για μεγάλο χρονικό διάστημα- κλειδωμένη στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών. Έτεινε, δε, να χαρακτηριστεί ως η λίστα-φάντασμα για το λόγο ότι αγνοούνταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονταν ως «φωτιά» είχε αντιγράψει ο υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν, Χάινριχ Κίμπερ. Εκεί περιέχονταν 4.527 ονόματα καταθετών, μεταξύ των οποίων Έλληνες και 1.000 Γερμανοί. Τα ρεπορτάζ μάλιστα ανέφεραν ότι σε αυτό τον πολύτιμο κατάλογο περιλαμβάνονται δυσθεώρητα ποσά, σε σχέση με τα στοιχεία των καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) αγόρασαν το cd του Κίμπερ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ η γερμανική εισαγγελία του Μπόχουμ άσκησε αμέσως ποινικές διώξεις σε σημαίνοντα πρόσωπα της γερμανικής κοινωνίας που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Οι Γερμανικές Οικονομικές Αρχές αξιοποίησαν τη λίστα, αφού αρκετοί Γερμανοί των οποίων τα ονόματα περιέχονται στον εν λόγω κατάλογο έσπευσαν – για να γλυτώσουν τις ποινικές συνέπειες – να κάνουν άρον άρον διακανονισμούς. Τα έσοδα από την αξιοποίηση της λίστας έφθασαν τα 200 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, οι Γερμανοί ξόδεψαν 4,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τη λίστα και εισέπραξαν από αυτήν 200 εκατ. ευρώ.

Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες λίστες

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία έχουν περιέλθει στη διάθεση του ΣΔΟΕ και αφορούν το CD με τα 54.246 ονόματα τα οποία έβγαλαν την περίοδο 2009-2012 εμβάσματα συνολικού ύψους 22,2 δις ευρώ στο εξωτερικό, τη λίστα των προσώπων με τα ακίνητα στο Λονδίνο και τη «λίστα Λουξεμβούργου», οι έρευνες αλλά και οι διασταυρώσεις των στοιχείων συνεχίζονται.

Για την υπόθεση των 54.246 ονομάτων τα ευρήματα του ελέγχου θα διαβιβασθούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου να επιβληθούν οι διοικητικές ή ποινικέ κυρώσεις, ενώ διενεργείται και ποινική προκαταρκτική εξέταση από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς.