Σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ολλανδία που εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις ως προ της υιοθέτηση σκληρής γραμμής της Ε.Ε. προς την Τουρκία, η Γαλλία φάνηκε να ταυτίζεται με την Αθήνα ως προς την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και να είναι διατεθειμένη να στηρίξει έμπρακτα τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου ώστε να τεθεί φραγμός στην τουρκική προκλητικότητα.
«To μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές: Εάν η Τουρκία θέλει να έχει ομαλές σχέσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαδικασιών ή σε όποιο άλλο πλαίσιο, θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος χώρας της ΕΕ». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε προβληματισμένος για την διατύπωση «στοχευμένα μέτρα» που εν τέλει εντάχθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως χρειάζεται χρόνο ώστε να «ζυγίσει» την κατάσταση και εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πρόταση δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα.
Πιο θερμός, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να στείλει φρεγάτες για περιπολίες στην Μεσόγειο Θάλασσα, αν ζητηθεί.
«Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε» προσέθεσε.
Ο κ. Τσίπρας τότε επέκρινε την αδυναμία της ΕΕ να λάβει αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους.
«Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;», απάντησε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.