«Είναι απορίας άξιο πώς από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με υπουργικά χείλη, φθάσαμε σε αυτήν τη φτωχή συζήτηση για το εάν έχει ή δεν έχει αρμοδιότητα το Κοινοβούλιο να ψάξει την υπόθεση» ανέφερε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.
«Η πρόταση της πλειοψηφίας για αναρμοδιότητα οδηγεί στο σκοτάδι όλα όσα ειπώθηκαν στην Ολομέλεια της 21ης Φεβρουαρίου που αποφάσισε τη σύσταση της επιτροπής, είχε ως αντικείμενο να διερευνήσει ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα και όχι να διερευνήσει εάν η προανακριτική επιτροπή είχε αυτήν την αρμοδιότητα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Επιτροπή άφησε πίσω της έναν επικοινωνιακό ντόρο και σημάδεψε την υπόληψη ορισμένων προσώπων και το υποσυνείδητο των πολιτών». «Δεν διερευνήθηκε η υπόθεση και δεν ετέθη υπόψη της επιτροπής ένα πλέγμα στοιχείων εξαιρετικά σημαντικών. Τα στοιχεία που η Novartis απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το FBI, τις μηνύσεις για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων που αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι, και η δικογραφία Ράικου για κύκλωμα γιατρών που ελέγχονται για αθέμιτες πρακτικές σε συνεργασία με την Novartis». «Έπρεπε να ξεκινήσουμε από το υπαρκτό σκάνδαλο και εν συνεχεία να διερευνήσουμε τις πολιτικές ευθύνες για το πώς η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε επί μία δεκαετία στη στρατόσφαιρα, και βεβαίως τις ευθύνες πολιτικών προσώπων» σημείωσε ο κ. Αμυράς.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα έπρεπε να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής «χωρίς να γνωστοποιηθούν τα ονόματά τους, με παρουσία εισαγγελέα σε άλλο χώρο να καταθέσουν και ήταν αναγκαίο να γίνει και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση για να διαπιστώσει η επιτροπή ποιοι λένε την αλήθεια».
Ο βουλευτής του Ποταμιού επικαλέστηκε έγγραφο του Έλληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με το οποίο ζητούσε να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους. «Οι έλεγχοι έχουν γίνει, αλλά δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα» τόνισε.
«Είπαμε από την αρχή “ναι” στη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά ύστερα από τρεις μήνες ποιος είναι ο απολογισμός των έργων της επιτροπής; Για το εάν υπάρχουν ευθύνες των πολιτικών προσώπων άκρα του τάφου σιωπή» κατέληξε ο κ. Αμυράς και δήλωσε ότι το κόμμα του θα απέχει από την ψηφοφορία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ