Σε τροχιά αδελφοποίησης μπαίνουν το Ηράκλειο και το Σαρμ Ελ Σέιχ δίνοντας το στίγμα της αλληλεγγύης και της στενής συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.

Την πρώτη συμφωνία επικύρωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Καλέντ Φούντα σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας» που διεξάγεται από χθες στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. Δαμιανός καθώς και ο πρέσβης της Αιγύπτου Φαρίντ Μονίμπ. Τόσο ο κ. Αμανατίδης όσο και ο κ. Φούντα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, τόνισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο ύψιστο σημείο και ενισχύονται συνεχώς. Ενώ σχετικά με την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, η οποία θα δώσει, όπως τονίστηκε, τη δυνατότητα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, αυτή αποτελεί την εκπλήρωση επιθυμίας που διατύπωσε ο κ. Φούντα στον υφυπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Αμανατίδης πρόσφατα στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Την ικανοποίησή του για την επικείμενη αδελφοποίηση του Ηρακλείου με το σημαντικό αιγυπτιακό θέρετρο του Νοτίου Σινά εξέφρασε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, επισημαίνοντας ότι θα υποστηρίξει αυτή την πρόταση του κ. Αμανατίδη, την οποία αποδέχθηκε θετικά και αυθόρμητα στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συναίνεση σ’ αυτήν.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά στη σχέση του με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και τη σπουδαιότητα των παλίμψηστων χειρογράφων της Μονής που παρουσιάζονται στο διεθνές συνέδριο των Αθηνών. Επισήμανε μάλιστα τη σημασία που θα έχουν για την περιφέρειά του τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Μονής που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Δεκεμβρίου, εκδήλωση στην οποία προσκάλεσε τόσο τον υφυπουργό όσο και τον δήμαρχο του Ηρακλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φούντα, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ως προς το θέμα της ασφάλειας στο Νότιο Σινά, διαβεβαίωσε ότι όλη η περιοχή στο Νότιο Σινά είναι 100% ασφαλής, εξηγώντας επίσης ότι η απόσταση που το χωρίζει από το Βόρειο Σινά φθάνει τα 600 χιλιόμετρα και ότι μεγάλο έργο προστασίας προσφέρει ο στρατός, καθώς βασικό μέλημα του Προέδρου Σίσι είναι η ασφάλεια στο αιγυπτιακό έδαφος. Αυτό, όπως είπε, διαφαίνεται και από τα κύματα των τουριστών που επέστρεψαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ από κάθε μέρος της γης, εκτός των Ρώσων και των Βρετανών, τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πιο μαζικά και οι Έλληνες που φαίνεται να διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις. Το Σαρμ Ελ Σέιχ, όπως είπε, έχει ελεγχθεί από εκπροσώπους ασφαλείας πολλών χωρών και θεωρείται μία πόλη απόλυτα ασφαλής, όπως και η Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης της Μονής αλλά και στα μοναδικής αξίας χειρόγραφα που παρουσιάζονται στο συνέδριο των Αθηνών. Ο επί 45 έτη ηγούμενος της Μονής από το βήμα του συνεδρίου εξέπεμψε το μήνυμα ειρήνης που έφερε από το Νότιο Σινά και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, την άλλη φωνή του Σινά, της ειρηνικής συνύπαρξης σε μία εποχή, όπως είπε, δύσκολη που σημαδεύτηκε πρόσφατα από την τραγωδία της τρομοκρατίας, «η οποία με πρόσχημα τη θρησκευτική πίστη εγκληματεί εναντίον αδελφού από αδελφό προσβάλλοντας το Ισλάμ». Κάλεσε μάλιστα τους πιστούς να μην φοβούνται να επισκεφτούν το Μοναστήρι.

Σχετικά με την πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στο τέμενος αλ Ράουνταχ, στο Βόρειο Σινά, ο κυβερνήτης του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει ο στρατός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι το τέμενος θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εκ νέου σε δύο μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την πρόσφατη τραγωδία ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά του, εξέφρασε τη λύπη και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την αλληλεγγύη προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τον αιγυπτιακό λαό, τονίζοντας ότι μοναδική ασπίδα στην τρομοκρατία είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοκατανόηση και ο διάλογος στις κοινωνίες, ώστε να ξεπερνιέται ο φόβος που δημιουργεί.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Φούντα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι ενωμένες οι χώρες εναντίον της τρομοκρατίας, «που δεν έχει σχέση με το θρήσκευμα, αλλά είναι μαφία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης