Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να αναζωογονηθεί ο διάλογος για την αντιμετώπιση των κρίσεων, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κατά την τοποθέτησή του στην 22η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

«Στον απόηχο των πρόσφατων πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, υιοθετώντας μια συνολική προσέγγιση και με συντονισμένο τρόπο.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και του φαινομένου των ξένων τρομοκρατών μαχητών, παραμένει σημαντική η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Οφείλουμε, επίσης, να προωθήσουμε την ανεκτικότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση μέσα στις κοινωνίες μας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ» τόνισε στην ομιλία του ο Έλληνας υφυπουργός.

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα καταβάλλει έντονες και ειλικρινείς προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας, όντας στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης μεταξύ Ουκρανίας, Μέσης ανατολής και Λιβύης.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες.

«Επί μήνες, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, μιας άνευ προηγουμένου ροής προσφύγων και μεταναστών που απειλεί να εξελιχθεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή, εάν δεν τύχει αποτελεσματικής και ανθρώπινης διαχείρισης. Δυσανάλογα επιβαρυμένη, η χώρα μου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω δράσεων αλληλεγγύης και του καταμερισμού της ευθύνης» σημείωσε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Έλληνας υφυπουργός στον διαθρησκειακό διάλογο ως προϋπόθεση για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

«Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι αδιανόητες χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. [?] Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και είναι έτοιμη να παράσχει τις καλές της υπηρεσίες και διαμεσολάβηση, για την εξεύρεση λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης όπου υπάρχουν εστίες κρίσης και υποστηρίζει την ενίσχυση του ρόλου τού Οργανισμού.

Η υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ θα ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες της. Αμφίβολο παραμένει ωστόσο αν θα υιοθετηθεί κάποιο κοινό έγγραφο με δεδομένο ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια σε καμία Σύνοδο δεν επετεύχθη συμφωνία σε όλα τα θέματα ώστε να επιτρέπεται κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ