Αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας των πολιτών ούτε καμία «φοροκαταιγίδα».

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε προβλήματα και δεν υπάρχει περίπτωση να πυροβολήσει το υπουργείο Οικονομικών τα πόδια του.

Εξήγησε ότι δεν θα βοηθηθεί η ελληνική οικονομία από την υιοθέτηση κάποιας «δογματικής» λογικής που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, αντί μιας ρεαλιστικής λογικής εξυπηρέτησης των χρεών.

«Η ρύθμιση των εκατό δόσεων απευθύνθηκε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, με έναν πρωτοφανή αριθμό, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ΑΦΜ. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και λάθη και υπήρχαν και υπερβολές. Διαπιστώσαμε, δηλαδή, ότι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα εντάχθηκαν, όχι για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αλλά για να εκμεταλλευτούν το δημόσιο. Αυτά θα τα ξαναδούμε, να μην ανησυχούν οι πολίτες. Εάν κάποιος έχει, δηλαδή, εγώ να ρωτήσω, εάν κάποιος έχει λεφτά στην τράπεζα είναι λογικό να εντάσσεται στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, όταν έχει κάτι εκατομμύρια στην τράπεζα;» διερωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης.

Πρόσθεσε πως «για τον ίδιο είναι λογικότατο, γιατί ήταν λάθος η διάταξη του νόμου, για αυτό και την διορθώνουμε, αλλά να μην ανησυχεί ο πολίτης, ο οποίος βεβαίως και αντιμετωπίζει προβλήματα και είμαστε μπροστά στα προβλήματα αυτά – δεν τα περιγράφουμε τα προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε – αλλά, να μην ανησυχεί, να μην παρασύρεται από φοροκαταιγίδες, από καταστροφές, λιμούς και καταποντισμούς».

«Δεν έχουμε ούτε καμία φοροκαταιγίδα, δεν έχουμε ούτε καμία καταστροφή, συνεχίζουμε στα πλαίσια υλοποίησης της συμφωνίας και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχίζουμε πιο δυνατοί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για εφαρμογή του συντάγματος, δηλαδή, για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Θα έχουμε αλλαγές στις εκατό δόσεις, θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ας μην προτρέχουμε» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Εγγυήθηκε ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα. «Γιατί, αν πάμε σε μια λογική και αυξήσουμε τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έφτασαν στα 80 δισεκατομμύρια, δυσθεώρητα, ναι μεν θα έχουμε υλοποιήσει κάποια δογματική λογική, αλλά δε θα έχουμε βοηθήσει την ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του Υπουργείου Οικονομικών και στην προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Υπογράμμισε ότι «οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επανεξεταστούν το 2016, αν μπορέσουμε και πιάσουμε φοροδιαφυγή πάνω από τους στόχους. Ε, σε αυτό δουλεύουμε».

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο με «κοινωνική ευαισθησία» και «ρεαλισμό» προσπαθεί να προσεγγίσει τα ζητήματα που αφορούν τα χρέη των επιχειρήσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης των υπηρεσιών και των ελεγκτικών διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής.