Του Φώτη Τριάρχη
«Αλέξη πρέπει να βρεθεί λύση απόψε». Aυτό φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε με τον αντίχειρα υψωμένο σαν να συμφωνεί. Ο διάλογος των δύο ανδρών είναι ενδεικτικός της ανυπομονησίας των εταίρων να υπάρξει λύση, την οποία ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένει απόψε…
«Αλέξη πρέπει να βρεθεί λύση απόψε» υπογράμμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Φρανσουά ΟλάντΣε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ποντάρει πολλά όχι τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο στην επταμερή (τελικά) συνάντηση, αμέσως μετά, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, όπου εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα θα μετάσχουν οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ.
Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από συνεργάτες του, προτίθεται να ζητήσει:
– Να επιβεβαιωθεί η βούληση όλων για την τήρηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Η απόφαση
Υπενθυμίζουμε ότι στις δύο πρώτες συνεδριάσεις δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος».
– Να μη γίνει συζήτηση περί αξιολόγησης του προγράμματος. «Κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, υπάρχει πρόβλημα και το λέμε, εμείς δεν μιλάμε για αξιολόγηση προγράμματος. Και αυτό που μπαίνει με κάποιο τρόπο είναι η επιστροφή στην 5η αξιολόγηση».
– Να βρεθεί χρηματοδοτική λύση προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπογραφεί η νέα συμφωνία.
Σε σχέση με την ΕΚΤ και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου με συγκεκριμένους τρόπους:
1. Αύξηση ορίων εντόκων γραμματίων +5 δις
2. 1,9 δις από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων
3. Άρση εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων.
«Περιμένουμε ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει απόφαση να ανοίξει ο δρόμος, θα ήταν θετικό» κατέληγαν οι ίδιες πηγές κοντά στον πρωθυπουργό.
Παρέμβαση Τσίπρα για την ανθρωπιστική κρίση
Την αντίφαση ανάμεσα στην ομολογία του Eurogroup (όπως αποτυπώθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου) ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και το «μπλόκο» Κοστέλο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπισή της, επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο για να επισημάνει το πόσο «αντιφατικό είναι από τη μία να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση -στον κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια».
Σουλτς: «Στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια»Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση «ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί».
Εξήγησε δε ότι αυτή η αντίθεση δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και αποτελεί τον λόγο που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα την Παρασκευή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα υπάρχει« ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια». «Είναι πολύ λογικό που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση», τόνισε.
Αποκλείει λύση η Άνγκελα Μέρκελ
Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δίνουν ένα μικρό στίγμα των προθέσεών τους για τις αποψινές συζητήσεις, αν και, επισήμως, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα που θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν σήμερα καμία απόφαση για την ΕλλάδαΤην παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν σήμερα καμία απόφαση για την Ελλάδα.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου να συζητηθούν τα θέματα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρότερων κρατών της Ένωσης. «Είναι μια άσχημη μέθοδος» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις». Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν ότι κάνουν προσπάθειες, η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πως: «Εμείς από τη μεριά μας έχουμε τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».
Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «όταν συμμετείχα στην πρώτη μου Σύνοδο το 2010, η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά στην ίδια βάρκα. Χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις από μέρους μας».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ είπε ότι επιθυμεί ουσιαστικές λύσεις για την Ελλάδα και ένα «φρένο» σε προσωπικές κριτικές μεταξύ των ηγετών.
«Η συνάντηση της Πέμπτης δεν θα είναι καθοριστική» και «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Πολωνός αξιωματούχος, προσθέτοντας πάντως πως «ουδείς θέλει ένα Grexit ή ένα Graccident».
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρητορική ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο δεν ανήκει στην Ε.Ε.
Η ελληνική αντιπροσωπεία (Χουντής, Τσακαλώτος), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω δυσμενούς κλίματος και καταιγισμού πυρών από τα διεθνή ΜΜΕ με σενάρια περί «Grexit» και «Graccident» που ως επί το πλείστον καλλιεργούν οι Γερμανοί.
Διαβάστε επίσης: