Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr μετά τον Αύγουστο, αναμένεται αντικατάσταση του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Μπλαγκόι Χατζινσκι, ο οποίος είναι παλαιό στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου της χώρας  Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η αντικατάσταση του πρέσβη στην Αθήνα, αναμένεται να δημιουργήσει νέες τριβές στις σχέσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του προέδρου της ΠΓΔΜ, που ήδη μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να υπογράψει το διορισμό των νέων πρεσβευτών σε Ινδία και Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανίσχυρος πλέον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, επιδιώκει την τοποθέτηση δικών του ανθρώπων, που συμφωνούν απόλυτα με την εθνικιστική πολιτική του, σε θέσεις «κλειδιά» όπως η πρεσβεία στην Αθήνα.

Μέσα Αλβανία και Κροατία, έξω η ΠΓΔΜ

Τα Σκόπια έχασαν και την ευκαιρία της «9ης Ιουλίου» για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Την  Τετάρτη Αλβανία και Κροατία υπέγραψαν και επίσημα το πρωτόκολλο ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γραμματέας  του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, δήλωσε πως οι πόρτες της συμμαχίας είναι ανοιχτές και για την ΠΓΔΜ, μόλις επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα. «Ελπίζω πως τα Σκόπια θα λάβουν αυτό το μήνυμα» δήλωσε με νόημα στους δημοσιογράφους, ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Νέες επαφές Νίμιτς στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, Νικολά Δημητρόφ και τη Δευτέρα με τον Έλληνα πρέσβη,  Αδαμάντιο Βασιλάκη, όπου θα συζητήσουν τεχνικά ζητήματα γύρω από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στα Σκόπια, συνάντηση είχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ,  Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον διαπραγματευτή Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπου συζητήθηκαν οι θέσεις της χώρας που θα μεταφερθούν στον Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων στα Σκόπια, στόχος είναι να συμπεριληφθεί στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, η κατοχύρωση του «μακεδονικού» έθνους και της «μακεδονικής» γλώσσας, αλλά και αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας από την Αθήνα.

Θέση της Ελλάδας, αλλά και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, είναι πως μοναδική διαφορά των δύο χωρών είναι το ζήτημα της ονομασίας.


 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης