Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει και να γίνει ουσιαστική η συμμετοχή του Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης αλλά και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα και με την ισχύουσα πρακτική στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν ο προϋπολογισμός «θα πάψει να είναι η εξέλιξη του ελλείμματος προϊόν αυθαιρεσίας, κάτι σαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών» και προσέθεσε:
«Το 2009 ψηφίσαμε εδώ έναν προϋπολογισμό που έλεγε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,7%. Παραμονές των εκλογών ο κ. Παπαθανασίου έλεγε ότι θα είναι 6% και το πολύ – πολύ να πάει 8% αν δεν εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα έκτακτα μέτρα. Ο κ. Προβόπουλος αφού εξασφάλισε την παραμονή του από τη δική σας κυβέρνηση, είπε μετά τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 12,5. Στη Βουλή δεν είπε τίποτα. Πώς θα σταματήσει αυτό το μαγικό που τετραπλασιάζει το έλλειμμα;».

Στην απάντησή του ο κ. Σαχινίδης είπε ότι η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη αγγίζει ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα και υπογράμμισε ότι ταυτίζεται σε πολλά από τα ζητούμενα της ερώτησης, ενώ τόνισε: «Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει πλέον από αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προϋπολογισμών όπου κάθε υπουργείο, κάθε χρόνο προχωρά σε μία αύξηση των κονδυλίων που δικαιούνται στη βάση των κονδυλίων του προηγούμενου έτους, σε μια νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού. Μιλάμε πλέον για το μετασχηματισμό του κρατικού προϋπολογισμού σε προϋπολογισμό προγραμμάτων».

«Στόχος μας», προσέθεσε, «είναι ο προϋπολογισμός να αποτυπώνει τους πόρους που διατίθενται για κάθε δραστηριότητα, τους συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που θα τίθενται, με τρόπο που θα μπορούμε να τους αξιολογήσουμε. Προτιθέμεθα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, έγκρισης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που να συμβαδίζουν με το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που επικαλέστηκε ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης».

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι θα εξετασθεί η πρόταση του ΣΙΡΙΖΑ για τη δημιουργία γραφείου παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπό τον έλεγχο της Βουλής.