Τη λύση του αδιεξόδου για σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή του ορατού -κατά τα φαινόμενα- ενδεχομένου των επαναληπτικών εκλογών φαίνεται πως θα αναζητήσει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά από το ναυάγιο κατά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κύκλος των επαφών του Προέδρου έκλεισε με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για να ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα.

Στις 19:30 το απόγευμα θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, που έλαβαν και εν συνεχεία παρέδωσαν τη διερευνητική εντολή, καθώς και του κ. Κουβέλη.

Αντίθετα, περίπου τα μεσάνυχτα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν προτίθεται να λάβει μέρος στο νέο κύκλο επαφών των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Από την Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣYΡΙΖΑ εκφράζουν τη δυσφορία τους για το παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε, εκ μέρους των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Την τελευταία συνάντηση το βράδυ της Κυριακής πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αποφυγής νέων εκλογών. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε δηλώσεις του, που παρέθεσε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επανέλαβε μεταξύ άλλων πως «η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση» κι είπε πως ο κ. Παπούλιας του αντέτεινε πως «δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης οικουμενικής».

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκε πρώτος το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τον κ. Τέρενς Κουίκ, και όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας του έδωσε την επιστολή Παπαδήμου για να πάρει θέση πάνω σε αυτήν. Κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πάνος Καμμένος. Πρόκειται για τις επτά βασικές πολιτικές προτάσεις του κόμματός του.

Μεταξύ αυτών είναι η ανακήρυξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε όλη την επικράτεια και σε όλο της το εύρος, η καταγγελία του Μνημονίου, εξηγώντας ότι τίθεται ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας για το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως όρο την αλλαγή καθεστώτος της Τραπέζης Ελλάδος εξηγώντας ότι την πλειοψηφία των μετοχών τις διαθέτουν μη Έλληνες.

Ακούστε τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε επίσης και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Η ίδια έκανε λόγο για νέα εκλογική αναμέτρηση και μίλησε για «σόου κοροϊδίας του λαού».

Ακούστε τι δήλωσε, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου:

Λίγο μετά τις 21:30 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκο ο οποίος προσήλθε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Κασιδιάρη. Οι δημοσιογράφοι όταν περνούσε μπροστά τους κάθισαν στο πάτωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη συμπεριφορά απέναντί τους.

Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε μεταξύ άλλων πως εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του για ακυβερνησία της χώρας. Παράλληλα, ζήτησε για πρωθυπουργό, προσωπικότητα διεθνούς κύρους, ενώ ζήτησε τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου για το χρέος. «Δεν στηρίζουμε ούτε με ψήφο εμπιστοσύνης ούτε με ψήφο ανοχής οποιαδήποτε κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου», δήλωσε.

Kατά την άφιξη του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής στο Προεδρικό Μέγαρο, τη στιγμή που πέρασε μπροστά από τους δημοσιογράφους οι περισσότεροι παρέμειναν καθιστοί.

Ελάχιστοι σηκώθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν την Κυριακή των εκλογών και μάλιστα, όπως ανέφερε η ρεπόρτερ της ΝΕΤ, μερικοί κάθισαν ακόμα και στο πάτωμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα το βράδυ η Προεδρία θα δώσει στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας της, τα πρακτικά των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από την επιστολή Παπαδήμου.

Το μεσημεριανό «ναυάγιο»

Μετά από μιάμιση ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς επίσημες δηλώσεις. Η διαβούλευση του προέδρου συνεχίζεται και το «κλειδί», όπως αφήνουν να εννοηθεί όλες οι πλευρές, είναι η συνομιλία που θα έχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας με τον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.

Πρώτος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ωστόσο κατά την ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι παρά το αδιέξοδο της σύσκεψης, διατηρεί την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Tέλος, επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Σαμαράς είπε λακωνικά: «H διαβούλευση συνεχίζεται». Στη συνέχεια, κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει την εντολή του λαού. Δεν καταλαβαίνω που το πάει».

Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν προχώρησε σε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ωστόσο λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου δίνοντας την δική του εκδοχή για τη σύσκεψη. Ο επικεφαλής της Κ.Ο., Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια «ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

«Όσο επιμένουν σε μία πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός μας δεν θα έχουν πολιτική σταθερότητα. Δεν ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτή την συνενοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.


(Έξοδος Ευάγγελου Βενιζέλου)


(Έξοδος Αντώνη Σαμαρά)


(Έξοδος Αλέξη Τσίπρα)

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ τέθηκε το θέμα των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και από κάποιους επισημάνθηκε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Η αποχώρηση του Κάρολου Παπούλια από το προεδρικό:

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τα όσα διαρρέει η Νέα Δημοκρατία, έχει ως εξής:

Αντ. Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.

Αλ. Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα

Ευ. Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή».

Δριμεία επίθεση Κουβέλη σε Τσίπρα

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστέρας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας».

«Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή». «Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.