Κλεισμένος στη Ραφήνα ή στο γραφείο του στην Πλουτάρχου, με μοναδικό συνομιλητή (και αυτόν με επιφυλάξεις) τον Γιάννη Λούλη, ο Κώστας Καραμανλής για πρώτη φορά ίσως στην πρωθυπουργική καριέρα του, είναι καταδικασμένος να λάβει μόνος του στην κυριολεξία την απόφασή του. Έχει ακούσει τους πάντες, αλλά δεν συνομιλεί με όλους. Η μυστικοπάθειά του είναι χαρακτηριστική και συνεργάτες του ομολογούν πως είναι η πρώτη φορά την τελευταία πενταετία που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Απομονωμένος «στα σχοινιά» από έναν ισχυρό αντίπαλο που είναι η φθορά, σε συνδυασμό με την αδυναμία να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός αναμένει την πλήρη ανάλυση των δημοσκοπήσεων που θα κρίνουν και τις αποφάσεις του. Δύο είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις που συνδυάζονται με τις αναλύσεις των target groups, στις οποίες ειδικεύεται ο Γιάννης Λούλης. Εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, θα πρέπει να αποφασίσει. Διακαής η επιθυμία να εξαντλήσει τα περιθώρια, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, και βλέπουμε. Σαφής η αδυναμία να κυβερνηθεί ο τόπος με τη σημερινή κυβερνητική σύνθεση. Αδύνατη η οικονομική διαχείριση, δίχως τη λήψη μέτρων, τα οποία υποχρεώνεται να υιοθετήσει κατ’ εντολή του επιτρόπου κ. Αλμούνια από τις αρχές Οκτωβρίου. Έκδηλη πλέον είναι η ρήξη του εσωτερικού μετώπου στην κυβέρνηση, το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάηκαν και οι άσοι»

Ο ανασχηματισμός είναι ένα ήδη καμένο χαρτί που δεν θα έχει καμία δυναμική, αν δεν εκτοπίσει σημαντικούς πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας, όπως τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σε αντίθετη περίπτωση, η αλλαγή και μόνον ενός Χρήστου Μαρκογιαννάκη, δεν αρκεί για να εντυπωσιάσει τον βαριεστημένο ψηφοφόρο και τον κουρασμένο πολίτη. Η Ντόρα Μπακογιάννη επιμένει να παραμείνει ως «αρχόντισσα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας». Ο Γιώργος Σουφλιάς άντε να παραχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν κουνιέται από το υπουργείο Υγείας, λόγω γρίπης των χοίρων. Τι σόι ανασχηματισμός θα είναι αυτός, όπου ακόμη και οι άμεσα αρμόδιοι για την καταστροφή της Αττικής δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν ή να αποπεμφθούν κατά τις συμβουλές κυβερνητικών στελεχών, που επιθυμούν να υπονομεύσουν με τακτ εσωτερικούς κομματικούς αντιπάλους, όπως τον Προκόπη Παυλόπουλο, που αποτελεί τον πυρήνα του καραμανλικού μπλοκ (βλέπε Ντόρα Μπακογιάννη).

Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, μετά το περυσινό φιάσκο, αποτελεί και τον βασικό πονοκέφαλο του πρωθυπουργού. Οφείλει για την ίδια την ιστορία του ονόματος που φέρει και την προσωπική του υστεροφημία, να προχωρήσει σε κινήσεις που θα του διασφαλίσουν τουλάχιστον τη συμπάθεια της κοινωνίας. Εγχείρημα από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη επί της πολιτικής επικοινωνίας και ο Γιάννης Λούλης έχουν αναλάβει το καθημερινό φροντιστήριο, στο οποίο ο πρωθυπουργός καλείται να αποστηθίσει όχι τόσο τις απαντήσεις, αλλά το πνεύμα και το στυλ που θα έπρεπε να υιοθετήσει στο παραδοσιακό ραντεβού με τους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Η περυσινή καταστροφή δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Αλλά οι συνθήκες που επικρατούσαν πέρυσι ήταν απείρως θετικότερες από αυτές που επικρατούν φέτος, φέρονται να σημειώνουν, μάλλον με κακεντρέχεια, κυβερνητικά στελέχη που αναγνωρίζουν πως τα περιθώρια είναι κάτι περισσότερο από στενά. Σχεδόν αδιάβατα δηλαδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα τελεί εν βρασμώ

Για πρώτη φορά, πάντως, από το 1997, ο Κώστας Καραμανλής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το σύνολο του κόμματος. Προβλήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη γνωστή αναβλητικότητα που τον κατατρέχει, αλλά και με την αδυναμία χειρισμών. Όπως ομολογούν ανώτερα κομματικά στελέχη, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, ο Κώστας Καραμανλής βάλλεται πλέον ευθέως. Αμφισβητείται η δυνατότητά του να σχεδιάζει και να εκτελεί τους σχεδιασμούς. Αναιρείται η εμπιστοσύνη στο βασικό όπλο, στο οποίο βασίστηκε το σύνολο των στρατηγημάτων της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν το «αμόλυντο προφίλ του πρωθυπουργού».

Ο σημερινός πρωθυπουργός θα έκανε τα πάντα, αν του διασφαλιζόταν η παράταση της κυβερνητικής θητείας. Δεν επιθυμεί για κανένα λόγο τις πρόωρες εκλογές, αλλά έχει συνειδητοποιήσει πως η διεξαγωγή τους είναι αναπόφευκτη. Καμία κυβέρνηση με όλα τα αρνητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παρούσα, δεν θα ήταν σε θέση να καταθέσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό τον Νοέμβριο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν κυβερνητικοί παράγοντες, που έχουν διαγνώσει την αδυναμία ανατροπής του πολιτικού κλίματος.

«Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ορισμένοι υπουργοί και στελέχη επιζητούν την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, είναι για να επιταχύνουν την κάθετη πτώση του Κώστα Καραμανλή με μία εκλογική συντριβή», ισχυρίζονται με τον δέοντα πολιτικό κυνισμό, στελέχη που ανήκουν στον σκληρό καραμανλικό πυρήνα. Έτσι δικαιολογούν την αμφίσημη στάση των διαφόρων εκφάνσεων του μητσοτακικού μπλοκ, που δημόσια δηλώνουν εναντίον των προώρων εκλογών και ανεπίσημα ισχυροποιούν τις πιέσεις για τη διεξαγωγή τους.

Με οδηγό τη σύγχυση

Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκφράζεται και από τις δημοσιογραφικές στήλες στον Τύπο. Άτομα του στενού περιβάλλοντος του πάλαι ποτέ κραταιού μαέστρου της Επικοινωνίας, Θ. Ρουσόπουλου, που εφήρμοσαν με επιτυχία το στρατήγημα των στοχευμένων διαρροών, δείχνουν αδυναμία να εκτιμήσουν τα του Μαξίμου κελεύσματα. Με αυτήν την έννοια, το λεγόμενο «κυβερνητικό ρεπορτάζ» τελεί και αυτό εν συγχύσει, παρά την πληθώρα των «πληροφοριών» που καταγράφονται.

Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 1996 (ενδεχομένως και από το 1993) που η εξ αντικειμένου άτυπη ανακωχή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Αριστεράς, έχει πλήρως εξουδετερωθεί ως δυναμική στήριξης των επιλογών του Κώστα Καραμανλή. Η κρίση στον Συνασπισμό – ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί αντικειμενικά από το Μαξίμου δυνατότητες ελιγμών για την απομόνωση του βασικού αντιπάλου που είναι το ΠΑΣΟΚ. Η «Ιπποκράτους» δείχνει να αντιλαμβάνεται πως στις επερχόμενες εκλογές διαθέτει την ευκαιρία να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε δύο μέτωπα. Αυτό του πολιτικού Κέντρου και αυτό της Κεντροαριστεράς. Παρόμοια ευκαιρία δεν θα ξαναπαρουσιαστεί εύκολα, σε αυτήν τη διάσταση τουλάχιστον, όπως παραδέχονται στελέχη της ηγετικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα, η άνοδος του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, προσομοιάζει περισσότερο με πορεία προς τον Γολγοθά, πάρα προς μία λυτρωτική διαδικασία. Οι πολιτικές εφεδρείες εξανεμίστηκαν, τα βαρίδια παραμένουν και ο επίτροπος κ. Αλμούνια καραδοκεί. Πρόκειται για συνδυασμό που οδηγεί στις κάλπες, νωρίτερα ή αργότερα των ημερομηνιών που έχουν πέσει στο τραπέζι, αδιάφορο. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως και αυτές που αναμένονται το Σαββατοκύριακο, θα λειτουργήσουν και ως άλλοθι για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Ραφήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης