Αυτοψία στο χώρο του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης πραγματοποίησε το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπρόσωπο της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει και αναλάβει τη συντήρηση του ανελκυστήρα. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, διαπιστώθηκε ότι «ο σημερινός μηχανισμός ανάβασης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. Επιπλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο». 

Εξάλλου, κοινή διαπίστωση, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «αποτελεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η αντικατάσταση του αναβατορίου με νέο συγχρόνων προδιαγραφών, ώστε να πληρούνται απολύτως οι εξής προϋποθέσεις: η ασφάλεια  των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζόμενων, καθώς και η συμβατότητα με την αισθητική του χώρου».

Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα εξής:

«1. Χρονοδιάγραμμα για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ασφαλή λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού. Αργά το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού σε νέα τηλεφωνική της επικοινωνία με τη διευθύντρια της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ενημερώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί για αύριο η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας.   

2. Η υπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ως αύριο το μεσημέρι να ενημερωθεί και για τις απαραίτητες ενέργειες και για το συναφές κόστος, που απαιτούνται ώστε στο μεσοδιάστημα το αναβατόριο να λειτουργήσει  απρόσκοπτα και με εγγυήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων.

Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί πώς η πρόσβαση στον περίπατο ως τη βάση του αναβατορίου να ομαλοποιηθεί έτι μάλλον για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να καταστεί δυνατή  για τα πάσης φύσεως αμαξίδια.

Επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες επέδειξαν σωστά αντανακλαστικά στη διαχείριση του προβλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο η υπουργός τις ευχαρίστησε».  

Για την επαναλειτουργία του αναβατορίου θα βγει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το αναβατόριο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε ανακοίνωσή της σχετικά με το αναβατόριο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τονίζει πως «το δικαίωμα στον πολιτισμό, είναι θεμελιώδες και καθολικό».

«Εν έτει 2019, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς της χώρους, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες, σεβόμενη την ασφάλεια αλλά και την ανεξαρτησία τους. Όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο, αλλά και με βάση τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, το αναβατόριο για τα άτομα με αναπηρία στην Ακρόπολη παρουσίασε βλάβη και δεν λειτουργεί, για πολλοστή φορά. Προβληματικό από μόνο του σαν γεγονός είναι ότι η χώρα διαθέτει μόνο ένα αναβατόριο σε αρχαιολογικό χώρο, και αυτό τοποθετημένο για τους Ολυμπιακούς και του Παραολυμπιακούς αγώνες, μετά από μεγάλες πιέσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας. Ο αναχρονισμός αυτού του συμβάντος κυριαρχεί γενικότερα στο θέμα των αρχαιολογικών αξιοθέατων της χώρας μας. Οι όποιες προσπάθειες να γίνουν κάποιοι χώροι προσβάσιμοι είναι αποσπασματικές και ξεκινούν και βασίζονται στο φιλότιμο λίγων. Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν τον σεβασμό που δείχνουμε ως χώρα προς τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα, ένα εκ των οποίων είναι και η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην αρχαία μας κληρονομιά. Ταυτόχρονα έχει άμεση σχέση με την οικονομία, καθώς επηρεάζει πολύ αρνητικά τον τουρισμό, αλλά και με τους θεσμούς και τα θέματα των δικαιωμάτων, καθώς αυτή η κατάσταση παραβιάζει κατάφορα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει» αναφέρει η ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. και καταλήγει :

«Για την Ακρόπολη η λύση είναι η άμεση αποκατάσταση του παρόντος αναβατορίου και ταυτόχρονα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα λύνει το ζήτημα οριστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η υπουργός. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη- οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ