Nέο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που επρόκειτο να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν το δείπνο στη σύνοδο κορυφής διέρρευσε ήδη στον Τύπο.
Η νέα πρόταση κάνει λόγο για 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης, όχι πολλές αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά και αν ληφθεί υπόψη ότι αρχικά γινόταν λόγος για 160.000 θέσεις, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης θα παραμείνει εθελοντικό, σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, όπως μεταδίδουν η DW και το Politico.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του Σεπτεμβρίου, ορίζει ότι όλες οι χώρες οφείλουν να φιλοξενήσουν 160.000 πρόσφυγες στο σύνολό τους, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια.
Σε διαχωρισμό μεταξύ των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην στην ΕΕ προχώρησε ο Μάρτιν Σουλτς, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
Μιλώντας προς τους ηγέτες των κρατών-μελών τόνισε πως «δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην Τουρκία στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των μειονοτήτων, στο διαχωρισμό των εξουσιών ή στο κράτος δικαίου».
Οπως δήλωσε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι εξάρτηση από την Τουρκία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναθέσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία».
Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί με την Τουρκία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο, ενώ ζήτησε αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού λιμενικού και συνοριοφυλάκων, στα πρότυπα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα με την πΓΔΜ.