Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις δαπάνες και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής.

Ο υπουργός, στην ουσία, τα «έψαλλε» στους διοικητές των νοσοκομείων, λέγοντάς τους ότι «δεν είστε διαχειριστές πλεονασματικών προϋπολογισμών. Κάντε καλούς λογαριασμούς καθώς οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν για τις εφημερίες και τις προμήθειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο εξής», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «θα υπάρχει εποπτεία στους διοικητές τους οποίους κάλεσε να βγάλουν έξω από τα χειρουργεία όλους για όσους έχουν ενδείξεις ότι ζητούν επιπλέον υλικά ή μοσχεύματα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Αγία Όλγα, μιλώντας για τις προμήθειες αγγειακών μοσχευμάτων στο Νοσοκομείο του είπε ότι υπάρχουν τέσσερις εταιρείες που υπερτιμολογούν τα προϊόντα σε συνεργασία με γιατρούς, οι οποίοι ζητούν έως και 30 αγγειακά μοσχεύματα για να χρησιμοποιήσουν τελικώς μόνο ένα.

Ο υπουργός Υγείας ήταν σαφής προς τους διοικητές των νοσοκομείων καλώντας τους να επιβάλλουν το νόμο, λέγοντάς τους ότι δεν χρειάζονται αποδείξεις, αλλά ενδείξεις, για να απομακρυνθούν σε πρώτη φάση όσοι υπερσυνταγογραφούν ή παραγγέλλουν μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων υλικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, που επεκτείνει το διορισμό ορκωτών λογιστών πέρα από τα τρία μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου «Ευαγγελισμός», «Κρατικό Νίκαιας» και «Αττικό» και σε άλλα τριάντα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε προς τους διοικητές επτά βασικούς στόχους για τους επόμενους μήνες μεταξύ των οποίων είναι να καταγραφούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, να καταθέσουν ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς για το 2011, να εξοφλήσουν τους προμηθευτές για τα έτη 2005-2006 να επιταχύνουν τις προσλήψεις και να αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά τους οι διοικητές ορισμένων νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών είπαν ότι έχουν καταφέρει να μειώσουν τις δαπάνες κατά 10% έως 30% , ποσοστά για τα οποία το υπουργείο Υγείας διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις έως ότου αυτό φανεί στα απολογιστικά στοιχεία που θα καταθέσουν τα νοσοκομεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης