Να συνεργαστούν στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης καλεί την Τουρκία και τη Λιβύη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης των συνοριακών ελέγχων και επανεισδοχής λαθρομεταναστών, με τις μεσογειακές χώρες προέλευσης και διέλευσης της λαθρομετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Λιβύης, είναι θέμα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα», αναφέρει κοινή δήλωση της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του Συμβουλίου υπουργών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση στο θέμα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο επί τη βάσει της αρχής της ενισχυμένης αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται και η ανάγκη σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων των εμπλεκομένων πλευρών, διασφαλίζοντας μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής των λαθρομεταναστών με πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και ενίσχυση της Frontex (ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ).

Π. Παυλόπουλος: Να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η Τουρκία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι εφόσον η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ οφείλει να τηρεί το κοινοτικό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι, μετά τον περασμένο Οκτώβριο, και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Είμαστε ανοιχτοί στα βήματα που θα κάνει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά με ταυτόχρονα βήματα εκσυγχρονισμού της και κυρίως σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία την επανεισδοχή περίπου 65.947 μη νόμιμων μεταναστών σε διάστημα επτά ετών, ωστόσο η τελευταία έκανε δεκτούς, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, μόνο 2.271.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί σκόπιμη τη σύναψη, εκ μέρους της ΕΕ, Συμφωνιών Επανεισδοχής και με άλλες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μη νόμιμων μεταναστών, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης