Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη (θα αναχωρήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας) και θα γίνει δεκτός το απόγευμα στην οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Οι δυο άνδρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Σημείωναν με έμφαση ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεων αλλά δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών.
Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει αίτημα για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.
Και όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης «είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει το απόγευμα για την Κρήτη, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ‘Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.